Klausimas. Ar naudinga valgyti šparagines pupeles? Su kokiu maistu jas derinti? Kam jų vengti?
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Šviežiose šparaginėse pupelėse yra labai mažai kilokalorijų (100 g - 31 kcal), tai augalinės kilmės produktas, neturintis sočiųjų („blogųjų“) riebalų, turi nemažai vitaminų ir mineralų. Jose daug maistinių skaidulų, kurios padeda reguliuoti žarnyno veiklą, mažina cholesterolio kiekį, suriša toksines medžiagas ir pašalina iš organizmo. Tai geras vitamino A šaltinis, antioksidantų, tokių kaip liuteino, betakarotino (padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų), taip pat folio rūgšties (kartu su vitaminu B 12 dalyvauja DNR sintezėje bei ląstelių dalinimosi procesuose), vitaminų B6, B1, C šaltinis. Turi mineralų, svarbių medžiagų apykaitos procesams - geležies, magnio, kalio, kalcio, mangano.
Šparaginės pupelės dera su kitomis daržovėmis, pvz., morka, žiediniu kopūstu, taip pat su grybais, riešutais.
100 g: 31 kcal; 1,82 g baltymų; 7,13 g angliavandenių; 0, 34 g riebalų (0 g cholesterolio); 3,4 g skaidulų.
Dėmesio: šparaginėse pupelėse yra oksalo rūgšties, kuri gali skatinti oksalatinių akmenų susidarymą šlapimo takuose, todėl šį produktą nerekomenduojama vartoti sergantiems inkstų, šlapimo takų akmenlige, taip pat į akmenų susidarymą linkusiems asmenims. Rekomenduojama kasdien gerti daug vandens, apie 2,5-3 L.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.