Garsusis animacinis herojus Popajus tai žinojo jau prieš daugelį metų, tačiau mokslininkams tik dabar pavyko išsiaiškinti, kas lemia tokį špinatų poveikį.
Mokslininkams atlikus tyrimus su pelėmis paaiškėjo, kad nitratas (medžiaga, randama dideliame špinatų kiekyje) padidina dviejų raumenų stiprumą lemiančių baltymų kiekį žmogaus organizme.
Karolinska institute dirbantys mokslininkai pažymėjo, kad šiuo metu neįmanoma įsigyti nitratų papildų, todėl raumenis stiprinti galima tik valgant natūralius špinatus. Laimė, nereikia suvalgyti tokio didelio kiekio, kiek valgydavo Popajus, žmogui užtenka tik nedidelio jų ryšulėlio per dieną.
Na, o jeigu špinatų vis dėlto nemėgstate, nitratų galite gauti ir valgydami burokėlius, salotas ar lapinius runkelius.
„Mūsų tyrimas įdomus tuo, kad sužinojome, jog reikia suvalgyti visiškai nedaug špinatų, norint bent kiek pastiprinti raumenis. Žmonės raumenis stiprinti gali ir, tarkime, gerdami burokėlių sultis ar valgydami įvairias lapines daržoves, kuriose gausu nitratų“, – tikina vienas iš tyrimą atlikusių profesorių Andresas Hernandezas.
Švedijoje atlikto tyrimo išvados ir gauti rezultatai, kaip tikisi jo autoriai, ateityje galėtų pasitarnauti gydant silpnus raumenis turinčius žmones.
„Dabar mums svarbiausia ištirti, ar špinatai gali padėti įvairiomis raumenų ligomis sergantiems ar tiesiog senyviems žmonėms“, – ateities perspektyvas aptaria tyrimo autorius.
Šio tyrimo išvados ir rezultatai publikuojami žurnale „Physiology“.