Kaip dažnai jums nutinka tokia situacija kai atsikeliate savaitgalį ryte ir užsimanote kokio nors patiekalo, kurio dar neragavote? Ar būna taip, kad ieškote kažkokio naujo skonio arba tiesiog norite pasisukioti virtuvėje ir pagaminti stebuklą savo antrajai pusei, kol ši saldžiai snaudžia lovoje? Gal ir ne kiekvieną savaitgalį, bet kuo lauke darosi vėsiau, tuo tokia situacija nutinka dažniau. Tada žmonės susiduria su klausimu, o ką ir kaip gaminti ir iš kur gauti reikiamų ingredientų stebuklingiems pusryčiams?
Žymus virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas šypsodamasi sako, kad savaitgalis pats tinkamiausias metas palepinti ir nustebinti brangius žmones. „Juk savaitgaliais laiko turime daugiau ir kurdami mažus kulinarinius stebuklus galime niekur neskubėti, tiesiog, improvizuoti. Mano naujas atradimas, kurį įsimylėjau - kvietiniai miltai su sėlenėlėmis. Šį produktą atradau visai neseniai ir panaudojęs jį supratau, kad jis idealiai tinka savaitgalio rytais su meile gaminamiems patiekalams, nes suteikia kepiniams ypatingą skonį ir iš tokių miltų lengva gaminti. Be to, sėlenos yra labai naudingos žmogaus organizmui, nes jose apstu skaidulinių medžiagų, tad pusryčiams pagaminsite ne tik gardžius, bet ir sveikatai naudingus patiekalus“, - sakė virtuvės profesionalas ir pateikė net 2 receptus iš miltų su sėlenėlėmis: lietiniai su varške ir varškėtukai.
Lietiniai su varške
Ingredientai:
miltai, praturtinti sėlenėlėmis - 0,5 kg;
kiaušiniai - 2 vnt.;
pienas - 1,3 l;
druska - 5 g;
cukrus - 1 valg. šaukštas;
kepimo milteliai - 5 g;
aliejus - 50 g;
grietinė - 2 valg. šaukštai.
Paruošimo būdas:
Įberiame miltus į dubenį, įmušame kiaušinius.
Nedideliame kiekyje pieno ištirpiname cukrų, druską ir supilame į dubenį.
Visus kitus ingredientus, išskyrus aliejų, taip pat sudedame į dubenį ir išmaišome iki vientisos masės.
Aliejų įpilame į šią masę ir gerai išmaišome.
Įkaitiname keptuvę, ant šakutės užmauname žalių lašinių gabalėlį ir ištepame jais keptuvę, galima keptuvę ištepti ir aliejumi.
Į varškę (400 g) įdedame vanilinio cukraus (1 arb. šaukšt.), cukraus (2 valg. šaukšt.), žiupsnelį cinamono. Įdarą įvyniojame į lietinį ir pakepiname keptuvėje, kad sušiltų.
Varškėčiai (25 vnt.)
Ingredientai:
miltai, praturtinti sėlenėlėmis - 4 valg. šaukšt. (apvoliojimui);
varškė - 1 kg;
cukrus - 60 g;
vanilinis cukrus - 20 g;
kiaušiniai - 3 vnt.;
žiupsnelis druskos;
aliejus;
juodųjų serbentų uogienė (arba bet kuri kita turima);
grietinė.
Paruošimo būdas:
Į varškę įmušame kiaušinius, įdedame miltus, cukrų, vanilinį cukrų, druską. Viską išmaišome, padalijame į 25 vienodas dalis.
Iš kiekvienos padarome rutuliuką, apvoliojame miltuose ir padarome mažus blynelius.
Trumpai apkepame aliejuje iš abiejų pusių.
Ant skardos, užklotos kepimo popieriumi, sudedame varškėčius, o skardą dedame į įkaitintą orkaitę (iki 180oC). Kepame 5 min.
Varškėčius patiekiame su uogiene ir grietine.