Penktadienis, 2025.04.18
Reklama

Sula: ne tik gardėsis, vitaminų šaltinis, bet ir plaukų priežiūros priemonė

www.lrt.lt | 2014-03-31 09:39:24

Beržų ir klevų sula ne tik skani, bet ir labai sveika, sako Vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė. „Gerdami sulą, gauname daug naudingų medžiagų: įvairių vitaminų, antioksidantų, fermentų, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, magnio, vario ir kt.)“, – vardija ji.

Ksavera Vaištarienė
Ksavera Vaištarienė pataria gerti kokteilius su sula. Redakcijos archyvo nuotr.

Anot K. Vaištarienės, jei sulos turime daug, galime ja ir plaukus atgaivinti: „Per parą iš vieno beržo vidutiniškai pribėga 4,4 l sulos. Tai pakankamai daug. [...] Sula stiprina plaukus, galima truputį įtrinti“.

Organizmui naudingų medžiagų šaltinis

Nuo senų laikų ankstyvą pavasarį kaimo žmonės gurkšnoja sulą. Tai ir vaišės atvykusiam svečiui, ir labai naudingas gėrimas. Lietuvoje skanaujama beržų ir klevų sulos. K. Vaištarienė sako, kad Kanadoje, vadinamoje klevų šalimi, gaminamas ir klevų sulos sirupas, o ten augantys klevai netgi geresni nei Suomijoje, jų sula saldesnė.

„Klevų sulos sirupą jie vartoja vietoj cukraus, gardina varškę, manų košę, blynus. Šis sirupas natūralus, o ne tiesiog sula, sumaišyta su cukrumi“, – pastebi K. Vaištarienė.

Jos teigimu, sulą galima net konservuoti: butelis su sula įstatomas į verdantį vandenį (tik negalima virinti pačios sulos), o paskui užsukamas. Taip pat kai kas sulą raugina ir daro iš jos girą.

Per žiemą nusilpusiam organizmui stiprinti reikia vitaminų. Tačiau, primena pašnekovė, geriau vartoti ne vaistinėse pirktus, bet natūralius, iš gamtos. „O sula – baltas beržo ar klevo kraujas. Joje visko yra, tik cukringumas skiriasi: beržo sulos – 1–2 proc., klevų – net 5 proc.“, – sako K. Vaištarienė.

Be to, pastebi ji, yra duomenų, kad sula valo organizmą. „Gerdami sulą, gauname daug naudingų medžiagų: įvairių vitaminų, antioksidantų, fermentų, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, magnio, vario ir kt.)“, – vardija moteris.

Suloje yra ir obuolių rūgšties, gliukozės, fruktozės. „Sula naudojama parfumerijos, konditerijos pramonėje, – kalba K. Vaištarienė. – Tai labai vertingas produktas ir ypač gerai, kad jos yra jau labai anksti jau pavasarį“.

Galima susimaišyti sveikų kokteilių

Nuolat kalbama apie aplinkos taršą (o medžiai juk viską ir siurbia iš dirvožemio), bet, K. Vaištarienės teigimu, palyginti su kitomis šalimis, Lietuvos gamta mažiau užteršta: „Manau, kad ir sulos kokybė pakankamai gera. Žmogus gauna tiek pat, kiek ir medis, taigi yra pusiausvyra, ir sveikata nuo to nepablogės“.

Vartoti sulą, sako K. Vaištarienė, rekomenduoja ir medikai. O kad poveikis būtų stipresnis, ji pataria gerti kokteilius. Į 1 litrą sulos įpilti 7,5 ml ženšenio arba 12 ml dygiojo eleuterokoko tinktūros, savaitę palaikyti šaldytuve  ir gerti po stiklinę du kartus per dieną prieš valgį.

Kitas receptas –  į 1 litrą sulos įpilti 20 ml jonažolių tinktūros, savaitę palaikyti šaldytuve  ir gerti po pusę stiklinės tris kartus per dieną 20 minučių prieš valgį.

Jei turite bruknių, mėlynių, kitokių lapų ar debesylo šaknų, 1 litrą vandeninio jų nuoviro galima sumaišyti su 2 litrais sulos. K. Vaištarienė pabrėžia, kad tai labai naudinga: „Ženšenis stiprina imunitetą, hormonų veiklą, visapusiškai gerai veikia. [Sulą] tinka vartoti nuo osteochondrozės, inkstų akmenligės, pabrinkimo, podagros, reumato, odos ligų, egzemos, žvynelinės ir kitų ligų“.

Per parą, sako ji, iš vieno beržo vidutiniškai pribėga 4,4 l sulos. Tai pakankamai daug. Todėl, jei sulos turime užtektinai, Vegetarų draugijos pirmininkė siūlo ja įtrinti plaukus.

Senovėje pagal sulos tekėjimą žmonės spręsdavo apie ateinančius metus – jei sula veržiasi gausiai, vasara bus lietinga. Sula buvo naudojama ir plaukų, odos priežiūrai, moterys ja prausdavo veidą. Sakoma, kad ir kava, virta suloje, skanesnė.

Rasa Pekarskienė,

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: sula
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nuovargis, prasta nuotaika ir energijos stygius: ko trūksta organizmui?
Jei nuolat esate dirglūs, sunku sutelkti dėmesį, vargina raumenų silpnumas, nuovargis, galūnių tirpimas, nėra apetito &n...
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje veikia Skubios ambulatorinės pagalbos kabinetas
Šių metų sausio 1 d. Vilniuje pradėjo veikti nauja tvarka ūmiai susirgusiems gyventojams. Šeštadieniais nuo 16 iki 22 va...
Geležies trūkumas: apie jį gali išduoti patys keisčiausi simptomai
Pavasarį daugelis žmonių susiduria su nuovargiu, silpnumu ar prasta savijauta, tačiau ne visada supranta tikrąją priežas...
E. sveikatos sistemoje atsidaro daug laikų registruotis pas gydytoją
Šią savaitę įstaigos įpareigotos pasiūlyti pacientams daugiau matomų vizitų laikų, praneša Sveikatos apsaugos ministerij...
Mokslininkai siekia paspartinti skydliaukės vėžio tyrimus
Kai žmogaus skydliaukėje pradeda formuotis auglys, organizmas imasi atsako: nepageidaujamą darinį padengia baltymo kolag...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų