Trečiadienis, 2025.03.05
Reklama

Sveika ar nesveika suaugusiam žmogui vartoti pieno produktus?(1)

vlmedicina.lt | 2014-06-06 09:21:27

Visame pasaulyje yra per 6 milijardus pieno ir pieno produktų vartotojų, daugiau nei 750 milijonų žmonių gyvena pieną ir pieno produkciją tiekiančiuose ūkiuose. Lietuvoje šių produktų vartojimas yra vienas didžiausių Europoje – per metus vienas žmogus vidutiniškai suvartoja apie 300 kilogramų pieno ir jo produktų.

„Lietuvoje yra per 30 pieno pramonės įmonių, o Kauno technologijos universitetas (KTU) – tai vienintelė aukštoji mokykla, rengianti joms specialistus – maisto technologijų bakalaurus ir magistrus“, – teigia Maisto mokslo ir technologijos katedros lektorius dr. Jonas Damašius.

Jonas Damašius
Dr. Jonas Damašius. Kauno technologijos universiteto nuotr.

Ar žinote, kokį mėnesį pienas pats geriausias? Kodėl skiriasi ilgo brandinimo sūrio spalva? Kokius pieno produktus galima vartoti žmonėms, netoleruojantiems laktozės? Pagaliau, sveika ar nesveika suaugusiam žmogui vartoti pieno produktus?

„Piene ir pieno produktuose gausu riebalų, baltymų, kalcio, nepakeičiamųjų amino rūgščių ir kitų mineralinių medžiagų bei biologiškai aktyvių junginių“, – tvirtina J. Damašius.

KTU Pieno technologijos magistro studijų absolventas Vaidotas Marčiulionis, išvardijęs įprastas pieno produktuose esančias naudingąsias medžiagas priduria, kad kai kurių pieno produktų cheminėje sudėtyje yra ir laimės hormono.

Kurį mėnesį pienas geriausias?

 

Vaidotas Marčiulionis
Vaidotas Marčiulionis. Kauno technologijos universiteto nuotr.

Pieno technologas teigia, jog sūrio spalvą, skonį ir tekstūrą veikia ne tik branda, bet ir pieno kokybė. „Jeigu karvės ganosi, kai žydi pienės, jos suteiks gelsvą – prisotintą karotino – pieną. Ilgo brandinimo sūrį pradedame gaminti gegužės pabaigoje – kai po žiemos į ganyklas išėjusios karvės gauna parupšnoti šviežios žolės“, – patirtimi dalijasi KTU absolventas.

Skirtingą sūrio spalvą lemia ir pieno savybės – žiemos pieno sūris labai šviesus, beveik baltas, vasaros – geltonas. Beje, specialisto teigimu, pats geriausias ir daugiausia maistinių medžiagų turintis pienas yra spalį – kai karvės, iki soties prisiganiusios gryname ore žaliuojančiose pievose, grįžta į tvartus.

„Laimingas“ sūris

V. Marčiulionio nuomone, jeigu dėl pieno poveikio suaugusio žmogaus organizmui egzistuoja įvairių nuomonių, tai rauginto pieno produktai neabejotinai naudingi. „Jie atstato organizmo mikroflorą, yra kalcio, magnio, fosforo šaltinis. Jeigu iš mėsos gaunamus baltymus virškiname ilgai ir nuobodžiai, tai sūryje baltymai jau yra suskaidyti iki aminorūgščių ir organizmui padaroma „paslauga“, nereikia pačiam skaidyti baltymų skrandyje. Sūrio maistines medžiagas pasisaviname lengvai ir linksmai“, – šypsosi KTU absolventas tvirtindamas, jog brandinant sūrį jame gaminasi ir laimės hormonas – seratoninas.

Beje, brandintas sūris tinka ir tiems žmonėms, kurie netoleruoja laktozės. Vienoje iš sūrio gamybos stadijų sūris laikomas šiltoje patalpoje. Atlikti tyrimai, kad jau šioje stadijoje beveik nebelieka laktozės, o po brandinimo galima drąsiai teigti, jog sūris tinka laktozės netoleruojantiems asmenims. Naudojamo raugo mikroflora yra tokia aktyvi, jog sugeba suskaidyti laktozę natūraliu biocheminiu būdu.

Pakuotės iš pieno – ne mokslinė fantastika

Pieno pasterizavimas per vieną sekundę ypač aukštoje temperatūroje, išlaikant vertinguosius jo vitaminus ir mineralines medžiagas, objektyvus sūrio trapumo, minkštumo, elastingumo, kramtomumo, pjaustomumo ir kitų savybių vertinimas, naudojant matavimo prietaisą, o ne žmogaus jusles, valgomų pakuočių gaminimas iš išrūgų baltymų ir kiti praktiškai pritaikomi tyrimai – tai tik dalis inovacijų, kurias gali pasiūlyti pieno technologai, dirbantys su modernia įranga.

„Įmonėms reikia laiko, kad suprastų, jog bendradarbiavimas su mokslininkais joms yra labai naudingas, – teigiaV. Marčiulionis. – Pavyzdžiui, KTU laboratorijoje yra visos sąlygos daryti eksperimentus, tobulinti esamas technologijas ir kurti naujas. Jei pramoninėje gamyboje reikalingi labai dideli pieno kiekiai ir, nepavykus eksperimentui, galimi dideli nuostoliai, čia tyrimus galima atlikti mažomis modelinėmis sistemomis, su mažesnėmis sąnaudomis“.

Kauno technologijos universitetas

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vaistų ir toliau trūks: naujajame kompensuojamųjų vaistų kainyne – vėl mažiau preparatų
Šiemet įsigaliojęs naujausias Kompensuojamųjų vaistų kainynas, prognozuojama, sukels dar daugiau nepatogumų šalies gyven...
Vaikų dantų gydymas su narkoze: kada tai reikalinga, ką svarbu žinoti?
Vaikų dantų gydymas yra subtilus ir atsakingas procesas, reikalaujantis ne tik profesionalumo, bet ir ypatingo dėmesio v...
Aukštos vaiko temperatūros nevertėtų skubėti mažinti vaistais
Prasidėjęs pavasaris – tikras rojus virusams, ypač tarp vaikų. Darželiuose ir mokyklose infekcinės ligos plinta it...
Ar tradicinis masažas visada yra saugus?
Šiuolaikiniame pasaulyje, kur stresas ir įtampa tapo kasdienybės dalimi, masažas išlieka viena populiariausių ir labiaus...
Atsako gydytoja: kaip atpažinti, kad vaikas vartoja narkotikus?
Statistika bauginanti – beveik kas septintas moksleivis Lietuvoje bent kartą gyvenime bandė narkotines medžiagas,...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų