Trečiadienis, 2025.04.09
Reklama

Sveika užtepėlė – ir užkandžiui, ir vakarienei

bernardinai.lt | 2013-03-09 00:03:50

Nemažai žmonių negali išsiversti be įvairiausių užkandžių. Ir ne paslaptis, kad tam renkamasi ne visai tinkami produktai – bandelės, sausainėliai, šokoladukai... Užkandžiauti nėra nesveika, netgi būtina. Tačiau geriau rinktis sveikesnius produktus - riešutus, daržoves, vaisius. O pavasarėjant pats metas prisiminti sveiką ir skanų užkandį – užtepėles ant duonos.

Sumuštiniai
Algirdo Kubaičio nuotr.

Avokadų užtepėlė

Paimame 1-2 gerai prinokusius avokadus, nulupame ir išimame kaulą. Avokadą sutriname mikseriu ar paprasta šakute ir tepame ant duonos. Ant viršaus patartina užbarstyti druskos ir įlašinti keletą lašų citrinos sulčių.

Avinžirnių užtepėlė (hummus)

Jums reikės: skardinės konservuotų avinžirnių (galima naudoti ir pačių išvirtus avinžirnius), 4-5 saulėje džiovintų pomidorų, pusės citrinos sulčių, thanini (sezamų pasta), česnako skiltelės, druskos. Aliejau arba vandens, jei padažas išeina tirštokas.

Viską supilame į indą ir sutriname mikseriu. Gauname tirštą masę – patogią kabinti šaukštu. Jei matote, kad smulkintuvo peiliukai labai sunkiai sukasi – įpilkite dar skysčio.

Šią užtepėlę galima tepti ant duonos. Taip pat galima paruošti morkų, cukinijų „pagaliukų“, kalafijoro ar kt. daržovių ir tiesiog jas pamirkius į padažą – kramsnoti.

Voveraičių užtepėlė

Sudėtinės dalys: 1 litras voveraičių, 2 didesnės baltojo svogūno galvos, 2-3 skiltelės česnako, baziliko (visas vazonėlis parduotuvėje), truputis krapų, kalendros, 100 g saulėgrąžų sėklų, druskos, grūstų pipirų (pagal skonį).

Voveraites nuplauname, smulkiai supjaustome svogūnus ir česnakus. Voveraites paverdame apie 10 min. Pakepiname visas aukščiau minėtas sudėtines dalis ant lydyto sviesto, kol gražiai pagels. Atskiroje keptuvėje iki gelsvumo pasikepiname saulėgrąžas ir sudedame į grybus. Sutriname (sublenderiuojame) bazilikus, krapus, kalendrą. Sudedame visas kitas pagamintas mases, kartu su saulėgrąžomis. Dar kartą sutriname ir įdedame prieskonius: druskos, pipirų ir išmaišome.

Tepame ant naminės duonos, agurko ar cikorijos lapų ir valgome.

Varškės užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais

Sudėtinės dalys: 200-300 g varškės, keletas saulėje džiovintų pomidorų, 1-2 skiltelių česnako, 2-3 v. š. aliejaus nuo pomidorų arba alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, džiovintų bazilikų.

Varškę, pomidorus, česnaką ir prieskonius sutrinkite elektriniu trintuvu arba blenderiu. Įpilkite kelis šaukštus aliejaus, kol užtepėlė taps norimos konsistencijos.

Baklažanų užtepėlė

Sudėtinės dalys: baklažano, raudonosios paprikos, česnako, aliejaus.

Baklažaną supjaustome griežinėliais, papriką – šiaudeliais. Papriką vyniojame į foliją, baklažaną – į kitą foliją ir dedame į įkaitintą orkaitę. Pakepame apie 10 min. Tada išimame ir smulkiai smulkiai supjaustome arba sutriname ir papriką, ir baklažaną. Sumaišome. Įdedame trinto česnako, nepagailime alyvuogių aliejaus.

Valgome užsitepę ant duonos.

Skanaus!

bernardinai.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Žmogaus papilomos virusas – nuo tikėjimo mitais iki nerimą keliančios statistikos
Lietuvoje sergamumo gimdos kaklelio vėžiu rodikliai išlieka vieni didžiausių Europoje ir viršija Europos Sąjungos (ES) v...
Medicinos psichologė paaiškina, kada nerimas tampa sutrikimu ir kaip sau padėti
Nerimas – natūralus ir kiekvienam žmogui būdingas jausmas, kuris padeda susikaupti ir priimti svarbius sprendimus...
Metiniai Lietuvos sveikatinimo įstaigų rezultatai: įžvelgiamas sveikatos turizmo renesansas
Lietuvos sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija skelbia, kad 2024-ieji Lietuvos sveikatinimo sektoriui tapo išs...
Medikai ragina įsisiurbus erkei nevažiuoti į ligoninę
Erkių sezonas prasidėjo – Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) jau gydomi pirmieji pacientai, užsikrėtę erkiniu...
Interlytiškumas – sąvoka, kurios dar nesuprantame
„Esu interseksualus – mano organizmas negamina testosterono“, – toks atviras Eurovizijos laureat...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas