Nemažai žmonių negali išsiversti be įvairiausių užkandžių. Ir ne paslaptis, kad tam renkamasi ne visai tinkami produktai – bandelės, sausainėliai, šokoladukai... Užkandžiauti nėra nesveika, netgi būtina. Tačiau geriau rinktis sveikesnius produktus - riešutus, daržoves, vaisius. O pavasarėjant pats metas prisiminti sveiką ir skanų užkandį – užtepėles ant duonos.
Avokadų užtepėlė
Paimame 1-2 gerai prinokusius avokadus, nulupame ir išimame kaulą. Avokadą sutriname mikseriu ar paprasta šakute ir tepame ant duonos. Ant viršaus patartina užbarstyti druskos ir įlašinti keletą lašų citrinos sulčių.
Avinžirnių užtepėlė (hummus)
Jums reikės: skardinės konservuotų avinžirnių (galima naudoti ir pačių išvirtus avinžirnius), 4-5 saulėje džiovintų pomidorų, pusės citrinos sulčių, thanini (sezamų pasta), česnako skiltelės, druskos. Aliejau arba vandens, jei padažas išeina tirštokas.
Viską supilame į indą ir sutriname mikseriu. Gauname tirštą masę – patogią kabinti šaukštu. Jei matote, kad smulkintuvo peiliukai labai sunkiai sukasi – įpilkite dar skysčio.
Šią užtepėlę galima tepti ant duonos. Taip pat galima paruošti morkų, cukinijų „pagaliukų“, kalafijoro ar kt. daržovių ir tiesiog jas pamirkius į padažą – kramsnoti.
Voveraičių užtepėlė
Sudėtinės dalys: 1 litras voveraičių, 2 didesnės baltojo svogūno galvos, 2-3 skiltelės česnako, baziliko (visas vazonėlis parduotuvėje), truputis krapų, kalendros, 100 g saulėgrąžų sėklų, druskos, grūstų pipirų (pagal skonį).
Voveraites nuplauname, smulkiai supjaustome svogūnus ir česnakus. Voveraites paverdame apie 10 min. Pakepiname visas aukščiau minėtas sudėtines dalis ant lydyto sviesto, kol gražiai pagels. Atskiroje keptuvėje iki gelsvumo pasikepiname saulėgrąžas ir sudedame į grybus. Sutriname (sublenderiuojame) bazilikus, krapus, kalendrą. Sudedame visas kitas pagamintas mases, kartu su saulėgrąžomis. Dar kartą sutriname ir įdedame prieskonius: druskos, pipirų ir išmaišome.
Tepame ant naminės duonos, agurko ar cikorijos lapų ir valgome.
Varškės užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais
Sudėtinės dalys: 200-300 g varškės, keletas saulėje džiovintų pomidorų, 1-2 skiltelių česnako, 2-3 v. š. aliejaus nuo pomidorų arba alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, džiovintų bazilikų.
Varškę, pomidorus, česnaką ir prieskonius sutrinkite elektriniu trintuvu arba blenderiu. Įpilkite kelis šaukštus aliejaus, kol užtepėlė taps norimos konsistencijos.
Baklažanų užtepėlė
Sudėtinės dalys: baklažano, raudonosios paprikos, česnako, aliejaus.
Baklažaną supjaustome griežinėliais, papriką – šiaudeliais. Papriką vyniojame į foliją, baklažaną – į kitą foliją ir dedame į įkaitintą orkaitę. Pakepame apie 10 min. Tada išimame ir smulkiai smulkiai supjaustome arba sutriname ir papriką, ir baklažaną. Sumaišome. Įdedame trinto česnako, nepagailime alyvuogių aliejaus.
Valgome užsitepę ant duonos.
Skanaus!