Kiekvienas gali gerai jaustis. Šis jausmas apibūdinamas pastovumu, aiškumu, didele energija, emociniu pusiausvyra, aštria mintimi, noru palaikyti savo fizinį pajėgumą ir supratimu, kas tinka mūsų kūnui, pagerina mūsų sveikatą ir kokie yra mūsų poreikiai.
Kai esame sveiki, įgauname atsparumą infekcinėms ligoms bei apsisaugome nuo tokių ligų, kurios susijusios su širdies veikla bei vėžiu. Mes galime ilgai ir sveikai gyventi. Turėtume gerai jaustis ne tik tada, kai nepatiriame skausmo bei įtampos, bet ir tada, kai linksmai gyvename, suprantame, ką reiškia turėti sveiką kūną, ir mėgaujamės gyvenimo teikiamais malonumais.
Turėtume pripažinti, kad norint sveikai gyventi reikia nuolatos mokytis, kaip tai daryti. Atrasti, nuo ko mes kenčiame, ir ieškoti būdų, kaip būti energingesniems. Mityba, fiziniai pratimai, gyvenimas tinkamoje aplinkoje ir tikėjimas, kad pavyks pakeisti savo įsitikinimus ir elgesį, kuris sukelia stresą bei įtampą. Iš esmės taip gali būti užkirstas kelias visoms ligoms.
Niekas nemoko mūsų, kaip sveikai gyventi. To nemoko nei mokykloje, nei universitete. Vyriausybės kampanijos gali pasisakyti prieš rūkymą ir alkoholio vartojimą, bet iš to maža nauda. Tik tėvai kartais pakoreguoja mūsų mitybą, žinoma, jeigu patys sveikai maitinasi.
Padidėja rizika susirgti vėžiu kai rūkome, reguliariai geriame alkoholį, valgome jautieną ir pieno produktus, vartojame vaistus ir hormonus. Rizika mažesnė, jei valgome daugiau daržovių, skaidulų, antioksidantų, tokių kaip beta karotinas, vitaminai C ir E, ir gyvename neužterštoje aplinkoje. Akivaizdu, kad sveikata gali būti geresnė, kai pliusai ryškiai nusveria minusus.
Žmogaus kūnas susideda iš molekulių, kurios yra kilusios iš maisto. Per savo gyvenimą žmogus suvalgo 100 tonų maisto, kurį fermentai suskaido virškinimo trakte. Tai sudaro apie 10 litrų per dieną. Makroelementai (riebalai, proteinai, angliavandeniai) ir mikroelementai (vitaminai, mineralai) yra absorbuojami virškinimo trakte. Taigi sveikata priklauso nuo to, ką jūs valgote. Mityba turi įtakos jūsų gebėjimams prisitaikyti, palaikyti ir tausoti sveikatą.
Ką reiškia sveika mityba?
Sveika mityba suteikia galimybę gauti geriausią dozę maistingų medžiagų, kurios palaiko jūsų organizmą sveiką. Nebūtina būti vegetaru ar vartoti papildus, vengti valgyti kai kuriuos maisto produktus, nors kai kuriems žmonėms tai būtų tik į naudą. Jūsų poreikiai yra individualūs ir priklauso nuo daugelio veiksnių: įgimtų silpnybių, stiprybių bei aplinkos poveikio. Nė viena dieta nėra tobulai tinkama kiekvienam, tačiau yra bendrų taisyklių, kurios tinka mums visiems.
Tinkama, sveika mityba – tai maistingų medžiagų vartojimas. Jos poveikis žmogui:
skatina protinę veiklą ir emocinę pusiausvyrą;
skatina gerą fizinį pajėgumą;
ilgina gyvenimo trukmę.
Šiandien nustatyta net 50 skirtingų maistingųjų medžiagų, kurios yra svarbios mūsų sveikatai. Jūsų sveikata gali būti geresnė ir palaikoma geriausiu lygiu, jeigu kasdien gebėsite suvartoti tinkamiausią kiekvienos maistingosios medžiagos kiekį. Pamažu visas jūsų kūnas, įskaitant ir kaulus, bus atnaujinamas. Sveikai maitindamiesi jūs galite:
pagerinti protinę veiklą, nuotaiką ir susikaupimą;
padidinti intelekto koeficientą (IQ);
pagerinti fizinę būklę;
pagerinti miego kokybę;
padidinti atsparumą infekcijoms;
apsaugoti save nuo ligų;
prailginti savo gyvenimo trukmę.
Tai gali skambėti įžūliai, bet kiekvienas faktas buvo įrodytas moksliniais tyrimais. Turite tinkamai maitintis, kad būtumėte sveiki ir galėtumėte gerinti savo gyvenimo kokybę. Galbūt tą daryti nėra lengva, tačiau rezultatai verti jūsų pastangų.
50 pagrindinių maistinių medžiagų:
Riebalai: linolo rūgštis, linoleno rūgštis.
Aminorūgštys: leicinas, lizinas, izoleucinas, treoninas, triptofanas, metioninas, vanilė, felinanalinas, histidinas.
Mineralai: kalcis, magnis, fosforas, kalis, natris, siera, geležis, cinkas, varis, manganas, chromas, selenas, kobaltas, fluoras, silicis, lodinas, molibdenas, vanadis*, arsenas*, nikelis*, alavas*.
Vitaminai: A (retinolis), B1 ( tiaminas), B2 ( riboflovinas), B3 ( niacinas), B5 ( pantoteno rūgštis), B6 (piridoksinas), B12 ( cianokobalaminas), B9 (folio rūgštis), biotinas, C, D, E, K.
Priedai: angliavandeniai, skaidulos, šviesa, deguonis, vanduo.
Pažymėti žvaigždute (*) mineralai taip pat turėtų būti priskirti prie pagrindinių maistingųjų medžiagų, tačiau tai kol kas nepatvirtinta.
Literatūros šaltiniai:
P. Holford. The optimum nutrition bible. 2011. London. ISBN 978-0-7499-2552-9