Trečiadienis, 2024.12.18
Reklama

Per šventes padaugėja apsinuodijimo maistu atvejų: kas tai lemia bei kaip apsisaugoti?

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2024-12-18 10:46:00

Šventinis laikotarpis dažnam asocijuojasi ne tik su dovanomis ir šiltomis akimirkomis su šeima, bet ir dosniai kalėdiniais patiekalais nukrautu stalu. Maisto įvairovė ir dideli jo kiekiai gali lemti apsinuodijimą maistu, kuris neretai sugadina šventinę atmosferą. Kaip apsisaugoti nuo nemalonių pojūčių ir kaip sau padėti sunegalavus?

Pilvo skausmas
Apsinuodjimas gali reikštis pilvo skausmu / Fotolia.com

„Šventiniu laikotarpiu ruošiame bei valgome itin didelius maisto kiekius, vartojame riebesnį bei ne tokį šviežią maistą kaip įprastai. Todėl apsinuodijimas maistu – dažnas reiškinys šventiniu laikotarpiu. Jis dažniausiai pasireiškia galvos skausmu, vėmimu, viduriavimu ar bendru silpnumu – šie simptomai ne tik itin nemalonūs, bet ir yra gana pavojingi. Pavyzdžiui, gali sukelti dehidrataciją, kuri yra itin pavojinga vaikams ir senjorams, taip pat ir kitų amžiaus grupių žmonėms", – sako „Eurovaistinės" vaistininkas Ignas Popa.

Vilniaus Karoliniškių poliklinikos gydytojos dietologės Dainos Kaftanikienės teigimu, apsinuodijimą šventiniu laikotarpiu gali lemti ne tik didelis maisto kiekis, bet ir jo laikymas netinkamomis sąlygomis.

„Per Kalėdas maistas dažniausiai yra ilgai laikomas ant stalų kambario temperatūroje, o tai sukuria itin palankias sąlygas daugintis bakterijoms. Taip pat šventiniu laikotarpiu visi skubame, todėl ne visada spėjame pagaminti maistą iki reikiamos vidinės temperatūros – tai taip pat gali sukelti apsinuodijimą", – teigia D. Kaftanikienė.

Ji priduria, kad didelis maisto kiekis lemia ir gausius jo likučius, kuriuos dažnas vartoja net praėjus keletui dienų po Kalėdų.

„Labai svarbu pasirūpinti tinkamu maisto likučių laikymu – ilgai kambario temperatūroje buvę produktai, neuždengti ar vartojami, kuomet yra neužtektinai pašildyti – visa tai gali lemti apsinuodijimą maistu. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į tortų bei kitų desertų laikymą – šie produktai yra itin greitai gendantys, todėl ant stalo neturėtų puikuotis visą vakarą", – tvirtina gydytoja dietologė.

Skirkite išskirtinį dėmesį maisto ruošimui

Pasak D. Kaftanikienės, apsinuodijimo maistu galima išvengti, jei gaminant bei jį laikant laikysitės tam tikrų taisyklių.

„Gaminant svarbiausia užtikrinti, kad maistas būtų tinkamai paruoštas. Taip pat maistas turi būti laikomas tinkamomis sąlygomis, todėl svarbu vengti patiekalus laikyti kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas. Be to, jei maistą šildote, tai padarykite tik prieš pat vartojimą, rekomenduojama vengti pašildytus produktus laikyti ant stalo pusę dienos", – akcentuoja gydytoja dietologė.

Jai pritaria ir vaistininkas, pridurdamas, kad ruošiant šventinius patiekalus itin svarbu pasirūpinti tinkama higiena.

„Gaminant nuolat kruopščiai plaukite rankas su muilu, ypač po sąlyčio su žalia mėsa, žuvimi ar kiaušiniais. Taip pat nepamirškite rankų nusiplauti prieš sėdant prie šventinio stalo. Gamybos procese užtikrinkite, kad paviršiai bei įrankiai, su kuriais ruošiamas maistas, būtų švarūs – reguliariai valykite virtuvės stalviršius, peilius, pjaustymo lenteles. Be to, rekomenduojama naudoti atskiras pjaustymo lenteles žaliai mėsai, daržovėms bei duonos gaminiams", – tvirtina I. Popa.

Svarbiausia atkurti skysčių balansą organizme

Jei apsinuodijimo išvengti nepavyko, gydytoja dietologė akcentuoja, kad į simptomus nederėtų numoti ranka ir svarbu tinkamai savimi pasirūpinti.

„Labai svarbu gerti daug skysčių – vandens ar žolelių arbatos, kad išvengtumėte dehidratacijos, kurią sukelia vėmimas bei viduriavimas. Taip pat svarbu gerai ilsėtis bei laikytis tausojamosios dietos – vartoti tik lengvai virškinamą maistą, vengti riebių, aštrių bei saldžių patiekalų. Jei simptomai nepraeina per 2–3 dienas, karščiuojate – būtina kreiptis į gydytoją", – teigia D. Kaftanikienė.

Vaistininkas priduria, kad palengvinti apsinuodijimo simptomus taip pat gali padėti papildomi preparatai.

„Po apsinuodijimo rekomenduojama vartoti rehidratacinius tirpalus su elektrolitais. Būtent šiuose preparatuose yra tinkamas natrio ir gliukozės santykis, kuris padeda atkurti skysčių balansą organizme. Nuraminti sudirgusį virškinamąjį traktą gali padėti ramunėlių arbata, o imbiero arbata arba kiti preparatai sumažins pykinimą. Be to, patartina papildomai vartoti magnį bei kalį – būtent šie mineralai yra prarandami vemiant bei viduriuojant", – sako I. Popa.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Per šventes padaugėja apsinuodijimo maistu atvejų: kas tai lemia bei kaip apsisaugoti?
Šventinis laikotarpis dažnam asocijuojasi ne tik su dovanomis ir šiltomis akimirkomis su šeima, bet ir dosniai kalėdinia...
Gydytoja akušerė-ginekologė: šlapimo nelaikymas yra ne gėda, o liga
Šlapimo nelaikymas yra sveikatos problema, apie kurią kalbėti vengia didžioji dalis moterų. Nors šis sutrikimas nėra pav...
Pavojingas apsinuodijimas smalkėmis prasideda paprastu galvos svaiguliu
Šaltuoju metų laiku, kai prasideda šildymo sezonas ir gyventojai pradeda aktyviai naudoti šildymo įrenginius, smarkiai p...
Šventės ir negalavimai: kada kreiptis skubiosios pagalbos, o kada galima gydytis namuose?
Šventiniu laikotarpiu į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Skubiosios pagalbos skyrių paprastai kre...
Kepenų transplantacija: pacientui prireikė operacijos dėl parazitų pažeistų kepenų
31-erių metų Petras tapo pirmuoju pacientu šalyje, kuriam dėl itin retos ligos – kepenų echinokokozės, kai parazit...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų