Pyragui reikės:
450 g speltos miltų (galima rinktis viso grūdo);
Vanilės ekstrakto;
Žiupsnelis jūros druskos;
50 g medaus (stevijos ar agavų sirupo; pagal skonį - galima ir daugiau);
1 kiaušinis;
200 g sviesto;
300-350 g šaldytų ar šviežių uogų (vyšnių, braškių, šilauogių, serbentų, mėlynių ar kt.) ir pasaldinimui truputėlio stevijos.
Gaminimo eiga:
1. Į dubenį suberti miltus, išmaišyti su vanile, kiaušiniu, druska, medumi.
2. Sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą, išmaišyti. Pirštais pertrinti, kol susiformuos trupiniai.
3. Ruošti uogienę - 200 g uogų pakaitinti keptuvėje kol suminkštės, įdėti stevijos ir sutrinti trintuvu. 100 g uogų palikti.
4. Skardą padengti kepimo popieriumi, patepti sviestu. Dėti apie du trečdalius trupinių. Lengvai suspausti, kad dugnas taptų vientisas.
5. Patepti uogiene, suberti uogas, paskirstyti. Suberti likusius trupinius.
6. Kepti 180° 30-40 min.
Papuošimui galima pagaminti "cukraus pudros" - kokoso drožles sumalti kavamale ir pabarstyti pyragą per sietelį. Nuotraukoje pyragas gamintas su juodųjų serbentų uogiene, šilauogėmis ir medumi.
Pyragą galima patiekti su mėgstamomis uogomis, vaisiais ar bananų ledais.