Naujausio tyrimo duomenimis, sveikiausia grybus virti mikrobangų krosnelėje ar kepti ant grotelių, nes tada jie išsaugo savo gerąsias savybes. Kaip rašo „BBC News“, taip gaminant gerokai padaugėja antioksidantų, apsaugančių ląsteles nuo ligų, o verdant ar kepant įprastu būdu jų sumažėja.
Ispanijos mokslininkai ištyrė keturių skirtingų rūšių grybų savybes prieš gaminimą ir po jo. Truputis aliejaus kepant grybus ant grotelių gali net pagerinti mitybinę jų vertę.
Ko turtingi grybai?
Pasirodo, daug ko. Jie turi baltymų, taip pat ir gyvybiškai svarbių amino rūgščių, skaidulinių medžiagų ir daug vitaminų, pavyzdžiui, B, C, D ir E. Kita vertus, jie turi mažai kalorijų ir riebalų.
Per tyrimą, paskelbtą „Journal of Food Sciences and Nutrition“, mokslininkai išanalizavo, kaip skirtingi gaminimo būdai paveikė pievagrybius, valgomuosius dantenius, gluosnines ir karališkąsias kreivabudes.
Kodėl kepti negerai?
Kepami grybai netenka baltymų ir angliavandenių, kartu ir antioksidantų junginių. Antioksidantai yra vitaminai ir cheminės medžiagos, atliekančios labai svarbų vaidmenį apsaugant organizmą nuo laisvųjų radikalų, susijusių su širdies ligomis, vėžiu ir kitomis ligomis.
Tačiau kepant grybus keptuvėje antioksidantai pražūsta aliejuje. Sumažėja ir grybų mitybinė vertė. Kita vertus, kepti grybai taip skanu su svogūnais ir česnakais.
O virti grybai?
Verdami grybai taip pat netenka daug baltymų ir antioksidantų. Pasak mokslininkų, šios naudingosios medžiagos iš grybų patenka į vandenį. Todėl grybų maistinė vertė sumažėja. Tačiau verdamuose grybuose padidėja gliukanų kiekis. Jie gali sumažinti širdies ligų riziką.
Kodėl gerai mikrobangė?
Geriausias būdas išsaugoti vitaminus ir maistines medžiagas – virti grybus kuo trumpiau ir naudoti kiek įmanoma mažiau vandens. Tam labiausiai tinka mikrobangų krosnelė, joje verdami grybai praranda mažiau gerųjų savybių.
Tyrimą atlikusi mokslininkė Irene Roncero-Ramos iš La Riochos grybų technologijų tyrimų centro sakė: „Kai grybai buvo verdami mikrobangų krosnelėje ar kepami ant grotelių, polifenolių ir antioksidantų aktyvumas gerokai padidėjo, o įprastai būdais ruoštų grybų mitybinė vertė buvo nežymi“.
Aliejus kepant ant grotelių?
Nors aliejumi kepti grybai prarado naudingųjų maistinių medžiagų, ant grotelių kepant juos truputis aliejaus sustiprino antioksidacines savybes. O kai buvo naudojamas alyvuogių aliejus, pasak tyrėjų, grybuose pagausėjo riebalų rūgščių, bet kalorijų kiekis nepadidėjo.
Daugiau antioksidantų?
Per pastaruosius dešimt metų atlikti tyrimai rodo, kad antioksidantų turtingas maistas gali būti naudingas mūsų bendrai sveikatai. Vitaminų, mineralų ir kitų cheminių medžiagų, kurios padeda apsaugoti mūsų ląsteles, turi daugybė įvairių rūšių maisto produktų, pavyzdžiui, vaisiai, daržovės, riešutai, ankštiniai augalai ir žuvys.
Bet jie nėra panacėja. Rekomenduotina sveika, subalansuota mityba – įvairių maisto produktų teisingomis proporcijomis. Kaip skelbia Nacionalinė sveikatos tarnyba, vaisiai ir daržovės yra gyvybiškai svarbus vitaminų ir mineralų šaltinis ir turėtų sudaryti daugiau nei trečdalį mūsų kasdienio maisto. Jie gali padėti sumažinti sveikatos problemų riziką, susijusią, pavyzdžiui, su aukštu kraujospūdžiu, nutukimu ir kai kuriomis vėžio formomis.