Jūsų dėmesiui – sveiko maisto receptas iš leidyklos „Tyto alba“ išleistos Melissos ir Dallaso Hartwigų knygos „Visavertė mityba 30 dienų“ (iš anglų kalbos vertė Jolita Parvickienė). Paleomitybos ir sveikos gyvensenos specialistai ir mokytojai, mitybos programos Whole30 kūrėjai Melissa ir Dallasas Hartwigai šioje knygoje pristato programą, kuri padėjo šimtams tūkstančių žmonių be didelių pastangų atsikratyti antsvorio ir pagerinti sveikatą, miego kokybę, įgyti energijos, pakelti nuotaiką ir savivertę.
2 porcijos.
Pasiruošimo trukmė: 20 minučių.
Marinavimo trukmė: nuo 1 iki 8 valandų.
Gaminimo trukmė: 15 minučių.
Iš viso: 35 minutės ir marinavimo trukmė.
½ kilogramo liesos mėsos (liemeninės, išpjovos, papilvės), supjaustytos 2,5 cm storio gabaliukais;
1½ puodelio čimičiurio padažo;
1 raudona, geltona ar oranžinė paprika be sėklų ir be rumbelių, supjaustyta 4 cm kvadratėliais;
1 svogūnas, supjaustytas į 6 skiltis;
1 cukinija, supjaustyta 4 cm storio žiedais;
Jei neturite kepsninės, pasidaryti kebabų yra dvi galimybės. Viena – nusipirkite gofruotą keptuvę kepti ant viryklės ir laikykitės keleto rekomendacijų – bus tas pats, kaip kepti lauke, tik netrukdys uodai. Arba galite vėrinukus paskrudinti orkaitėje arti kaitinimo elemento ir baigti kepti mažesniame karštyje: įkaitinę orkaitę iki 260 °C sudėkite vėrinukus ant folija išklotos skardos, kepinkite 3minutes, apverskite ir palaikykite dar 3minutes. Sumažinę orkaitės temperatūrą iki 180 °C, teptuku patepkite vėrinukus čimičiurio padažu. Kepkite nuo 12 iki 15 minučių, kaip pageidaujate.
JeI naudojate medinius iešmelius, pamirkykite juos vandenyje nuo pusvalandžio iki valandos, kad kepant nesudegtų.
Sudėkite mėsą į sandarų plastikinį maišelį ar rūgštims atsparų dubenį su dangčiu. Užpilkite pakankamu kiekiu čimičiurio padažo (maždaug puodeliu), kad visa mėsa būtų apsemta. Užspauskite maišelį arba uždenkite dubenį ir nuo 1 iki 8 valandų marinuokite didkepsnius šaldytuve – kuo ilgiau, tuo geriau, ypač jeigu mėsa kietoka. (Ramiausiai galite marinuoti kad ir visą naktį.)
Išimkite didkepsnius iš šaldytuvo 30 minučių prieš kepdami. Smarkiai įkaitinkite kepsninę (260 °C).
Išimkite mėsą iš marinato, marinatą išpilkite. Paruoškite kebabus: ant medinių ar metalinių iešmelių pramaišiui suverkite mėsą ir daržoves – paprikas, svogūnus ir cukinijų žiedus. Turėtumėte suverti 6 vėrinukus.
Apkepkite kebabus virš smarkiai įkaitintų elementų maždaug po 2 minutes abi puses. Sumažinkite karštį iki vidutinio (arba perkelkite kebabus į netiesioginį karštį). Kepkite nuo 12iki 15 minučių, kol iškeps, kaip pageidaujate, ir patiekite su likusiu čimičiurio padažu. (Nuimkite vieną vėrinį ir įpjovę mėsą pasižiūrėkite spalvą – taip patikrinti lengviausia.)
Sukurkite patiekalą. Šis vasarinis kepsnys skaniausias su arbūzų salotomis ir šviežiomis gūžinių kopūstų salotomis.
Marinavimas. Nemarinuokite variniame, ketaus, aliuminio ar greitai nusidažančiame plastikiniame dubenyje. Tokiuose induose daug rūgšties turintys produktai, tokie kaip citrusinių vaisių sultys arba pomidorų padažas, greitai reaguoja su metalu ir įgauna metalo skonio. Verčiau naudokite rūgštims atsparų, pavyzdžiui, stiklinį ar nerūdijančio plieno, dubenį. Visada marinuokite šaldytuve, taip nesidaugins bakterijos, o žaliai mėsai išsimarinavus marinatą išpilkite.