Tikriausiai pritarsite, jog brangiausias tėvų turtas yra sveiki ir laimingi vaikai. O kad jie būtų sveiki, normaliai augtų ir vystytųsi, būtų žvalūs, stiprūs ir protingi, būtina sukurti palankią sveikatai aplinką, formuoti savo mažiesiems sveikos gyvensenos įpročius.
Susidomėjimas sveika gyvensena ir mityba Lietuvoje vis labiau populiarėja. Žiniasklaidoje pasigirsta, jog kuriasi įvairios ekologiškos bendruomenės, šeimos iš miestų keliasi gyventi į kaimus, žmonės patys užsiaugina maisto. Darželiuose ir mokyklose vykdomos įvairios sveikos mitybos programos. Taip pat populiarėja įvairūs vakarėliai ir festivaliai tiek šeimoms, tiek jaunimui be alkoholio, bėgimai už blaivią ir sveiką Lietuvą. Dabar kaip niekad dažnai išgirstame žodį „ekologiškas, „sveikas“ arba „be jokių E“.
Tačiau ne visi turi galimybę viską užsiauginti ar pasigaminti patys ir tikriausiai ne vienas apsilankęs parduotuvėje užduoda sau klausimą: „tai ką gi valgyti, kad būtų sveika ir skanu ne tik man, bet ir mano vaikui?“.
Atsižvelgiant į šių dienų mitybos problemas ir žmonių poreikius, šiemet sveiko maisto šventė bus skiriama patiems mažiausiems ir jų artimiesiems. Sveiko maisto šventė „Idėjos vaikų stalui“, kuri vyks Palangoje rugsėjo 20-22 d., padės rasti atsakymus į šiuos klausimus. Sveiko maisto žinovai ir profesionalai dalinsis savo patirtimi ir patarimais, dalyvaus teminių, degustacinių ir šeimininkių šeimininkės stalų konkursuose bei sveiko maisto parodoje.
Kaip kilo šventės pavadinimas - „Idėjos vaikų stalui“
Idėja šventės pavadinimui kilo neatsitiktinai. Rugsėjo mėnuo pagal „Sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų“ prezidento prof. A. Kirkučio ir rūmų narių suskirstymą Sveikatingumo metais yra skirtas vaikų ir mokinių sveikatinimui.
„Formuojant sveikos gyvensenos įpročius, svarbu nuo pat mažens ugdyti supratimą apie sveiką ir subalansuotą mitybą. Didžiausią įtaką vaiko gyvensenai darantys asmenys – tėvai ir artimieji - turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į augančių vaikų mitybą ir būti jiems pavyzdžiu“, – samprotavo Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentas Dainius Kepenis.
Sulaukiame nemažai laiškų, kuriuose žmonės klausia, iš kur gauti sveikų ir ekologiškų produktų, ar visada mokama kaina atitinka produkto vertę? Ar tikrai produktai, ant kurių etikečių puikuojasi užrašas „be konservantų“, yra maistingi ir saugūs vartoti jiems, o ypač – vaikams? Neturėdami pakankamai žinių ir sveikos mitybos įpročių, gražioms pakuotėms bei spalvingoms reklamoms ypač neatsparūs vaikai. Retas vaikas, kuris vietoje spalvoto saldainio rinktųsi „sugraužti“ daržovę ar vaisių“.
Šiuolaikiniame industriniame pasaulyje milijonai žmonių mano, kad natūralus maistas neskanus, nepraktiškas ir lengvai gali būti pakeistas industriniu, konservuotu ar net genetiškai modifikuotu. Deja, jau šiandien žmonija už tai moka didžiule kainą. Gyvas, termiškai neapdorotas maistas – taip šiandien įvardins savo mitybos principus daugelis pasaulio sveikuolių.
„Švieži nevirti vaisiai, daržovės, riešutai, sėklos, grūdai ir ankštiniai augalai - tai ne tik visavertis, bet ir iš ties labai skanus maistas. Žmonės dar neseniai manė, kad tai kas skanu ir tai kas sveika yra nesuderinama. Šiandien jau galime rasti daugybe puikių receptų, kaip iš termiškai neapdorotų produktų galime pasidaryti nuostabių patiekalų. Kiekviena diena su gyvu maistu padidina mūsų fizinę ir dvasinę saviraišką“, – kalbėjo ir prie šių metų šventės organizavimo prisidėjęs Ann Wigmore fondo direktorius Paulius Jaruševičius.
Todėl šiemet „Idėjos vaikų stalui“ kviečiami visi, besidomintys sveika mityba ir norintys pasisemti žinių, idėjų ir patarimų, kaip padaryti vaikų stalą ne tik gražų, skanų, bet ir sveiką.
Kuo ypatinga šių metų sveiko maisto šventės programa?
Antrus metus iš eilės sveiko maisto šventė rengiama kartu su didžiausia Palangos rudenio švente „Palangos stalas 2013“, kuri vyks rugsėjo 21 d. Taip pat šių metų šventė – tai tarsi startas rugsėjo 28 d. Vilniuje vykstančiai Ann Wigmore gyvo maisto konferencijai. Tikimės, jog šių metų sveiko maisto šventė bus puikus renginys Palangos miesto svečiams, praturtintas galimybėmis susipažinti ne tik su sveikos mitybos idėjomis, bet ir suteiks žinių apie galimybę patiems sveikai gyventi ir sveikai auginti savo vaikus Lietuvoje.
Sveiko maisto šventė vyks tris dienas ir ji tradiciškai prasidės penktadienio konferencija, kurios tema „Ar įmanoma sveikai užaugti Lietuvoje?“.
Dabar kaip niekad daug nuogąstaujančių žmonių, jog jiems labai sunku atsirinkti tokioje gausybėje informacijos, kas tikra, o kas tik mėginimas apgaule pasipelnyti. Šioje konferencijoje kalbėsime apie galimybes įsigyti patikimų ir Lietuvoje pagamintų ar išaugintų maisto produktų, sužinosime, kokiuose darželiuose vaikai mokomi sveikos gyvensenos ir mitybos pagrindų, susipažinsime su programomis „Išskirtinės kokybės vaisiai ir daržovės iš ūkininkų daržo ant mokinių pietų stalo“ ir „vegetarinė mityba vaikų darželiuose ir perspektyvos mokyklose, socialinės globos ir reabilitacijos įstaigose“, diskutuosime apie produkcijos, užaugintos be GMO ženklinimą ir vartotojų teises apie tai žinoti, kartu su socialinio projekto taikai ir vienybei Žemėje atstovais sudalyvausime akcijoje „Apkabinkime Žemę“ ir dar daug kt.
Šeštadienį Basanavičiaus gatvės gale, prie Palangos tilto, vyks gražiausia šventės dalis: teminių, degustacinių ir šeimininkių šeimininkės stalų konkursai. Vakare visų dalyvių lauks nugalėtojų apdovanojimo vakaras ir vakaronė.
Sekmadienį bus praktinis seminaras-degustacija „Natūralus būdas išlikti sveikam pagal Ann Wigmore“, kurio metu ragausime šviežių, termiškai neapdorotų patiekalų, sužinosime, kokia nauda mums teikia gyvas, termiškai neapdorotas maistas.
Kaip ir kasmet, taip ir šiemet tradicija jau tapusi visų Lietuvos sveikuolių sąjungos rengiamų švenčių dalis – rytinės mankštos ir maudynės jūroje bet kokiu oru. Tad ir šiais metais kiekvienas norintis Palangos svečias galės prisijungti ir pajusti kiek daug energijos ir džiaugsmo tai suteikia.
Šventės metu taip pat vyks leidinių, arbatžolių, prieskonių, ekologiškų ir sveikų produktų mugė.
Specialus sertifikatas kavinėms ir restoranams
Nuo 2011 m. Lietuvos sveikuolių sąjunga konkursų nugalėtojams – kavinėms ir restoranams – išduoda specialų sertifikatą, liudijantį apie patiekalų atitikimą sveikos mitybos taisyklėms. Pernai tokį sertifikatą gilių šokoladui gavo Kaune esanti kavinė „Saulėja“. Sertifikatas – tai ne tik maitinimo įstaigų skatinimas plėsti meniu vegetarams, bet ir ženklas sveikai gyvenančiam žmogui, užėjusiam pavalgyti, kad kavinės šeimininkams svarbus kiekvienas klientas.