Įtarta, kad leptospiroze vyras galėjo užsikrėsti prižiūrėdamas galviją. Informacija apie leptospirozės atvejį buvo perduota Švenčionių rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Birželio 14 d. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikto galvijo kraujo tyrimo dėl leptospirozės rezultatas buvo neigiamas.
Leptospirozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Šia liga serga žmonės ir gyvūnai (raguočiai, kiaulės, šunys, graužikai ir kt.).
Ligos sukėlėjas – judrios Leptospira interrogans bakterijos (leptospiros) panašios į ploną spiralę užlenktais galais. Patogeninės leptospiros atvirų vandens telkinių vandenyje išsilaiko iki 30 dienų ir ilgiau, drėgnoje dirvoje – 280 dienų, maisto produktuose – 2 dienas, atsparios šalčiui. Patogeninės leptospiros yra jautrios tiesioginiams saulės spinduliams, aukštai temperatūrai (esant 45 ºC žūsta per 45 min., 70 ºC – per 10 s), dezinfekcinėms medžiagoms, rūgščiai terpei.
Leptospiros į žmogaus organizmą patenka per pažeistą odą ar sveikas gleivines. Žmonės dažniausiai užsikrečia besimaudydami, gerdami ar buities reikmėms naudodami atvirų vandens telkinių vandenį, užterštą graužikų ar naminių gyvulių šlapimu. Rečiau užsikrečiama šienaujant drėgnose pievose, medžiojant ar žvejojant. Dažnai žmogus užsikrečia prižiūrėdamas naminius gyvulius, juos skersdamas ar apdorodamas skerdieną. Taip pat serga gyvulininkystės fermų, mėsos kombinatų ir veterinarijos darbuotojai.
Žmogus nuo žmogaus užsikrečia labai retai (lytiniu būdu, kūdikis nuo motinos per placentą, per motinos pieną ir perpilant kraują).
Leptospirozės inkubacinio periodo trukmė 7–9 dienos, bet gali būti ir 4–19 dienų, rečiau 30 dienų. Didžiajai daliai susirgusiųjų asmenų nustatoma lengva ligos forma, kuriai būdingas karščiavimas. Leptospirozė prasideda staiga: iki 39–40 ºC pakyla temperatūra, skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais pradeda pykinti, vemiama, skauda pilvą. Kai kuriems ligoniams atsiranda geltos požymių, inkstų pažeidimo bei meningito reiškinių, gali išberti.
Leptospirozės profilaktika
• Svarbu laikytis asmens higienos taisyklių dirbant fermose, skerdyklose, prižiūrint kanalizacijos įrenginius, dėvėti asmenines apsaugines priemones (specialią aprangą, pirštines), kurias po darbo reikia dezinfekuoti.
• Naikinti graužikus gyvenamosiose patalpose, fermose, mėsos kombinatuose.
• Negerti vandens iš atvirų vandens telkinių, nesutvarkytų šulinių.
• Žemdirbiai, melioratoriai, atliekantys įvairius darbus pelkėtose vietose ir užliejamose pievose, turėtų dirbti apsiavę guminius batus.
• Maisto produktus laikyti taip, kad jų negalėtų pasiekti nei naminiai gyvūnai, nei žiurkės ar pelės.
• Nevartoti maistui žiurkių ar pelių apgraužtų ir užterštų maisto produktų.
• Tinkamai prižiūrėti odos žaizdas.
• Tinkamai prižiūrėti srutas ir nutekamuosius vandenis iš fermų ir skerdyklų.
• Stebėti laukinių graužikų paplitimą, išaiškinti infekuotus gyvulius.
Vilniaus visuomenės sveikatos centras