Namuose pagaminti uogų tyrę tikrai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Dabar tam – pats tinkamiausias metas, nes uogų galima nusipirkti parduotuvėje ar patiems prisirinkti miške. Mėlynės, žemuogės, avietės, bruknės – tai tik vienos iš daugelio miško uogų. Jų nauda žmogaus organizmui – nenuginčijama, todėl IKI kepyklų vadovė N. Juchnevič dalinasi keliais miško uogų tyrių receptais, kuriuos turi žinoti kiekvienas pradedantysis virtuvės meistras.
Pasaulyje tyrės gaminamos iš įvairiausių uogų, vaisių ir daržovių. N. Juchnevič pastebi, kad tyrę pagaminti galima praktiškai iš visų vaisių ir uogų, kurios turi pakankamai minkštimo. Įpusėjusi vasara Lietuvoje – puiki proga praturtinti organizmą vitaminais iš gamtos gėrybių.
Konditerijoje tyrės dažniausiai naudojamos įvairių kremų, užpilų ar įdarų gamyboje, taip pat – patiekalų puošybai. Jeigu kyla nenumaldomas noras virtuvėje pagaminti ką nors neįprasto ar spalvoto, konditerė pataria išmėginti mėlynių tyrę, kurią galėsite panaudoti pieniškų kokteilių, pudingų, tortų gamyboje arba tiesiog paskanauti karštą vasaros dieną.
Jums reikės:
1 puodelio mėlynių
1 v. š. šviežiai spaustų citrinų sulčių
1 a. š. cukraus
2 v. š. vandens
Cinamono
Kardamono
Gaminimas:
Sudėkite visus ingredientus į trintuvę ir sumaišykite iki vientisos masės. Jei tyrės nenaudosite torto ar pyrago gamyboje, tuomet įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui, kad gauta masė šiek tiek atšaltų ir gautų formą. Jei planuojate šia tyre pertepti tortą – tai darykite iškart, kad tyrė gražiai įsigertų į pagamintą skanumyną.
Gerai nuotaikai užtikrinti – aviečių tyrė
Viena svarbiausių ir skaniausių vasaros uogų – avietė. Šioje uogoje gausu vitamino C, magnio ir geležies. Avietėse taip pat yra daug antioksidantų bei manoma, kad jos itin gerina apetitą. Avietes labai rekomenduojama valgyti tiems, kurie nori sustiprinti savo regėjimą. Taigi, naudingų savybių ši uoga turi išties nemažai, todėl N. Juchnevič siūlo pasmaguriauti ir pasigaminti aviečių tyrę, kurią taip pat galėsite pasidėti žiemos atsargoms.
Jums reikės:
1 kg aviečių
400 g cukraus
Gaminimas:
Uogas, įpylus truputį vandens, lėtai kaitinti, kol išsiskirs sultys. Tuomet gautą uogų masę pertrinti per tinklelį ir sumaišyti su cukrumi. Kaitinkite tol, kol cukrus ištirps. Karštą tyrę supilstykite į 0,5 l ar šiek tiek mažesnės talpos stiklainius, palikite atvėsti pusvalandžiui ir sandariai uždarykite.
Jeigu norite kažko saldesnio, pagamintą aviečių tyrę galite sumaišyti su karštu šokoladu. N. Juchnevič pateikia paprastą receptą, kuris neužims daug laiko.
Jums reikės:
200 g juodojo šokolado
200 g pieno
120 g grietinėlės
100 g aviečių tyrės
Gaminimas:
Į puodą supilkite pieną, grietinėlę ir viską užvirkite. Šokoladą įdėkite į atskirą indą ir per koštuvę ant jo pilkite karštą pieno ir grietinėlės mišinį. Palikite minutei pastovėti ir tuomet supilkite aviečių tyrę. Viską gerai išmaišykite elektriniu plakikliu. Karštą šokolado ir aviečių plakinį išpilstykite į desertines taures. Galite papuošti šviežiomis avietėmis.
Atgaiva sielai – bruknių ir obuolių tyrė
Bruknės – visiems gerai žinomos uogos, iš kurių verdamos gardžios ir sveikatą stiprinančios uogienės. Taip pat šios uogos nuo seno vartojamos medicinoje – dažniausiai naudojamos kaip antiseptinių savybių turintis vaistinis augalas, kuris puikiai malšina įvairius skausmus. IKI kepyklų vadovė N. Juchnevič vidurvasarį siūlo pasimėgauti skania bruknių ir obuolių tyre bei pasigaminti jos atsargas žiemai.
Jums reikės:
2 l bruknių
1,5 g obuolių
1,5 kg cukraus
1 apelsino žievelės
Gaminimas:
Bruknes su cukrumi virkite ant mažos ugnies tol, kol cukrus visiškai ištirps. Tada sudėkite stambiai sutarkuotus obuolius ir kubeliais supjaustytą apelsino žievelę. Virkite apie 15 – 20 minučių. Dalį, kurią norėsite suvalgyti dabar, įdėkite į šaldytuvą, o likusią masę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.