Latvijos atsakinga kontrolės institucija savo internetiniame puslapyje pranešė apie lietuviškoje šalto rūkymo dešroje laboratoriniais tyrimais nustatytą 9% arklienos DNR. Kad produktų gamybai buvo naudojama arkliena, ženklinimo etiketėje nebuvo nurodyta.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nėra gavusi oficialios informacijos iš Latvijos kompetetingos institucijos dėl šio atvejo, tačiau pradėjo patikrinimą UAB ,,Grimeda“. Tikrinimo metu atrenkami papildomi produktų ir žaliavų mėginiai arklienos DNR nustatyti, tikrinamas žaliavų atsekamumas, bandoma nustatyti, kuriame gamybos etape į mėsos gaminius galėtų patekti arkliena.
,,Inspektoriai aiškinasi, ar įmonė galėjo įsivežti žaliavas iš kitų Europos Sąjungos gamintojų, kurie galimai pardavė mėsą kaip jautieną, ar sąmoningai panaudojo arklieną vietoje jautienos. Nuo patikrinimų rezultatų priklausys tolesni veiksmai“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, įgyvendindama Europos Sąjungos rekomendaciją dėl nesąžiningos prekybos ir maisto klastočių, per šių metų kovo mėnesį atrinko ir ištyrė 53 Lietuvos gamintojų mėsos produktų mėginius, tarp jų ir iš aukščiau minėtos įmonės, kurioje vyksta patikrinimas. Nei viename mėginyje arklienos nebuvo rasta.
vlmedicina.lt