Trečiadienis, 2025.04.09
Reklama

Vaikams – kokybiški ir sveikatai palankūs patiekalai

vlmedicina.lt | 2015-07-01 09:39:44

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuo š. m. liepos 1 d. derins vaikų ugdymo įstaigų, socialinės globos įstaigų ir poilsio stovyklų valgiaraščius.

Maistas lėkštėje
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

„Stengiamės, kad tiems, kurie tiekia produktus ir gamina vaikams patiekalus ugdymo įstaigose, būtų kuo lengviau bei paprasčiau dirbti. Tad parengėme rekomendacijas, kaip reikėtų sudaryti tinkamą valgiaraštį, taip pat pavyzdinę valgiaraščio formą, kurioje būtina nurodyti patiekalų maistinę ir energinę vertę. Be to, parengta valgiaraščio vertinimo pažyma“, - sako VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Reikalavimai darželinukų ir mokinių maitinimui yra griežtesni, o ruošiant patiekalus stovyklaujantiems vaikams – palikta daugiau laisvės, todėl VMVT rekomendacijas dėl valgiaraščių sudarymo parengė atskiroms ugdymo įstaigoms: ikimokyklinio, bendrojo lavinimo mokykloms, vaikų socialinės globos įstaigoms ir vaikų poilsio stovykloms.

„Diskusijos su Lietuvos tėvų forumo, Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovais ir didelis tėvų noras, kad vaikai ugdymo įstaigose būtų maitinami šviežiais, kokybiškais ir sveikatai palankiais produktais, paskatino VMVT specialistus kartu su gydytoja dietologe Edita Gaveliene parengti rekomendacinį valgiaraštį“, - pabrėžia A. Išarienė.

Rekomendacinis valgiaraštis, skirtas 6-10 metų ir 11 metų bei vyresnio amžiaus vaikams 15 dienų. Jame pateikti įvairūs patiekalai, kurių sudėtinės dalys būtinos augančio vaiko organizmui. Racionas turtingas visaverčių baltymų, geležies, B grupės vitaminų, vitamino D, o ribojami maisto produktai, kuriuose gausu lengvai įsisavinamų angliavandenių.

Valgiaraštyje yra patiekalų, pagamintų iš įvairios mėsos (jautienos, kalakutienos, vištienos, kiaulienos), kurios kiekis parinktas siekiant užtikrinti vaiko poreikius. „Rekomenduojame rinktis šviežią mėsą ir iš jos pagamintus patiekalus, o ne maltą – 15 dienų valgiaraštyje mėsos maltinis tiekiamas tik vieną kartą. Rekomendaciniame valgiaraštyje atsisakyta saldžių gėrimų: sulčių, kompotų. Jų vietoje siūlomas geriamasis vanduo. Taip pat vaikams siūloma tik pilno grūdo duona, didesnis kiekis daržovių ir vaisių. Kadangi šeimose yra įvairių maitinimosi įpročių, parengti pietų valgiaraščiai su sriuba ir be jos“, - sako VMVT Maisto skyriaus vedėja.

A. Išarienė atkreipia dėmesį, kad nuo 2012 m. liepos 1 d. iki 2015 m. liepos 1 d. su Visuomenės sveikatos centru suderintas valgiaraštis galioja, kol pati ugdymo įstaiga nusprendžia jį keisti. Tuomet turi kreiptis į teritorinį VMVT padalinį.

VMVT primena, kad įmonės, gaminančioms patiekalus vaikams, turėtų pirkti aukštesnės kokybės, kuo natūralesnius, mažiau perdirbtus produktus, būtina peržiūrėti gaminamus patiekalus, juos atnaujinti, naudoti mažiau padažų, siūlyti patrauklių ir gardžių daržovių patiekalų.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Skausmui gydyti pradėta taikyti periferinė elektrinė nervų stimuliacija
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Anesteziologijos, intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centro Skausm...
Judėjimas ir veido oda: jie susiję kur kas labiau, nei galėtumėte pamanyti
Pavasarį daugelis žmonių pradeda aktyviau judėti – daugiau laiko praleidžiame gryname ore, sportuojame ir siekiame...
Venų varikozė: gyventi be skausmo, kompleksų ir komplikacijų baimės
Remiantis naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, venų varikozė (kitaip – varikozinės venos...
Žmogaus papilomos virusas – nuo tikėjimo mitais iki nerimą keliančios statistikos
Lietuvoje sergamumo gimdos kaklelio vėžiu rodikliai išlieka vieni didžiausių Europoje ir viršija Europos Sąjungos (ES) v...
Medicinos psichologė paaiškina, kada nerimas tampa sutrikimu ir kaip sau padėti
Nerimas – natūralus ir kiekvienam žmogui būdingas jausmas, kuris padeda susikaupti ir priimti svarbius sprendimus...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų