Vaisiai – lengvai virškinamas maistas. Saldūs vaisiai šiek tiek ilgiau virškinami, rūgštūs – trumpiau. Apskritai visus vaisius geriau valgyti atskirai nuo kitų produktų. Ypač reikia jų vengti kaip deserto. Tada jie sukelia puvimą žarnyne. Nedidelį džiovintų vaisių kiekį galima dėti į kai kurias košes (pavyzdžiui, plovas su razinomis ar džiovintais abrikosais).
Vaisiai skirstomi į keturias kategorijas: saldūs vaisiai, pusiau rūgštus vaisiai, rūgštūs vaisiai ir melionai.
1. Saldūs vaisiai: bananai, datulės ir figos, persimonai, visi džiovinti vaisiai, saldžios slyvos ir saldžios vynuogės.
2. Pusiau rūgštūs vaisiai: vyšnios, mangai, mėlynės, girtuoklės (vaivorai), žemuogės, avietės, taip pat saldaus skonio obuoliai, kriaušės, slyvos, vynuogės, abrikosai, persikai.
Kartais juos vadina pusiau saldžiais. Šiai grupei nepriskiriami arbūzai ir melionai. Pusiau rūgštūs vaisiai puikiai dera tarpusavyje, su saldžiais vaisiais (pavyzdžiui, kriaušės su figomis, bananai su abrikosais ar bananai su mango vaisiumi ir t.t. ), su rūgščiais (pavyzdžiui, obuoliai su mandarinais, ananasas su kriauše, kriaušės su braškėmis ir t.t. ). Taip pat su žalumynais, baltymingais produktais, turinčiais daug riebalų –riešutais ar riešutų pienu. Derinys su kitais baltymingais produktais (mėsa, kiaušiniais, žuvimi, grybais, ankštinėmis daržovėmis) kenksmingas dėl skirtingo virškinimo greičio. Dar mažiau pageidautinas derinys su krakmolingais produktais.
3. Rūgštūs vaisiai: apelsinai, mandarinai, greipfrutai, ananasai, granatai, citrinos, serbentai, agrastai, spanguolės, taip pat rūgštaus skonio obuoliai, kriaušės, slyvos, abrikosai, vynuogės.
Rūgštūs vaisiai dera su pusiau rūgščiais. Galimi deriniai su riešutais, žalumynais. Tačiau nedera su gyvulinės kilmės baltymais, ankštiniais augalais, krakmolais, nedera su daržovėmis.
4. Melionai – grupė vaisių, kuriuos galima valgyti TIK vienus. Tai visų rūšių melionai ir arbūzai.
Apibendrinkime rekomendacijas išskirdami kai kuriuos galimus tinkamus ir netinkamus vaisių derinius:
1.1. Tinkami deriniai:
Bananas + kriaušė
Bananas + mango
Persimonai + slyvos
Kriaušė + ananasas
Obuolys + apelsinas
1.2. Netinkami deriniai:
Bananas + apelsinas
Džiovinti vaisiai + citrinos
Persimonai + ananasai
Melionai + bananai
Vaisių derinimo taisyklės labai svarbios siekiant sklandaus virškinimo ir maksimalaus vertingų maistinių medžiagų pasisavinimo. Vienu metu geriausia valgyti 1-2 vaisių rūšis. Nepamirškite rekomendacijų laikytis ir plakdami žaliuosius kokteilius.
Daugiau informacijos:
https://www.stephaniemorish.com/…/why-you-should-eat-fruit-a…
https://livelovefruit.com/how-to-properly-food-combine/
https://www.imraw.me/fruit-list-acid-sub-acid-sweet.html
https://organicgarden.wordpress.com/tag/sub-acid-fruits/