Vasarą norime pailsėti, išvalyti savo kūną ir protą. Kad pasijustume geriau, rekomenduojama išvalyti savo organizmą.
Organizmo valymas skirstomas į žarnyno ir atskirų šalinimo sistemų valymą: inkstų, kepenų, plaučių ir odos.
Odą galima valyti kaitinantis garinėje pirtyje, o žarnyną – tinkamai maitinantis, vartojant skaidulinio maisto. Ypač tinka augalinis maistas – augalų šaknys, grūdai, sėklos, neperdirbtas žalias maistas, lapinės daržovės. Reikia vartoti kuo daugiau nevirtų, neapdorotų produktų.
Kepenims labai reikalingas žalios spalvos maistas, augalai (garšvos, kiaulpienės, dilgėlės), kurie visada išleidžia naujų lapelių ir juos galima skinti bei vartoti neapdorotus, susmulkinti ir kramtyti. Kiaulpienės – universalūs augalai, kurių visos dalys yra naudingos. Jos jau nužydėjo, o būtent žiedai labai naudingi valant odą (tereikia penkias dienas valgyti po žiedą per dieną). Lapeliai tinka kraujui valyti – kiekvieną dieną reikia suvalgyti po kiaulpienės lapelį. Žali lapeliai ypač naudingi, tačiau kam nepriimtina valgyti žalius, galima virti sriubą iš kiaulpienių, dilgėlių ir gauromečių lapų. Valgydami tokią sriubą gausime visų organizmui reikalingų mikroelementų ir išsivalys kraujo sistema.
Virškinimo sistemą išvalys kiaulpienės, varnalėšų ir trūkažolės šaknys.
Druskas valyti iš sąnarių, stuburo padės dirviniai asiūkliai, beržų lapeliai, bruknių lapai. Geriausia vartoti atskirai: penkias dienas – dirvinius asiūklius, po to penkias dienas – beržų lapelius.
Medžiagų apykaitą pagreitinti padės gauromečių lapai, beržų lapeliai, kiaulpienės. Norint išvalyti organizmą laikantis dietos, labai naudinga pasidaryti vieną dieną gerti tik linų sėmenų kisielių ir daugiau nieko nevartoti. Kisieliaus gerti galima kiek norisi.
Ramūnas Daugelavičius, žolininkas