Pavargę nuo įtempto gyvenimo ritmo miestiečiai stengiasi prisiliesti prie žemės tiek dėl ūkio darbų nešamos ramybės, tiek ir norėdami maitintis, kiek sveikiau. Jeigu neturite galimybės puoselėti savo žemės lopinėlio, tai galite daržovių ar prieskoninių žolių užsiauginti balkone bei ant palangės. Jeigu baiminatės, kad jums nepavyks, tai sveikatos galite pasisemti valgydami pievose ir miškuose augančius augalus bei jų žiedus.
Daugeliui teko ragauti dilgėlių ar laukinių rūgštynių sriubos – šiuose žoliniuose augaluose apstu vitaminų, ypač vitamino C, svarbaus imuninei sistemai. Siūlome jums susipažinti su keletu ne tiek įprastų (teisingiau būtų sakyti pamirštų, kadangi liaudyje jie buvo plačiai naudojami) augalų, kuriuos galima naudoti maistui.
Maistui puikiai tinka jauni raktažolių lapeliai– geriausia rinkti juos ankstyvą pavasarį, tačiau galima ir vėliau. Lapelius sumaišykite su svogūnais, rūgštynėmis, trupučiu druskos ir pipirų. Viską paskaninkite grietine. Raktažolės yra puikus vitaminų bei geležies šaltinis, tad jas reikėtų vartoti nusilpus organizmui bei sergant mažakraujyste.
Aukštatijoje dažnai buvo valgomos garšvos – jų dėdavo į salotas kartu su jaunais rūgštynių ar dilgėlių lapeliais, tačiau įdomiausias receptas yra garšvų šaltsriubė. Jauni, iki galo neišsivystę, lapeliai išverdami ir pertrinami per sietą, išmaišomi giroje. Papildomai pridedama svogūnų laiškų, krapų, petražolių, agurkų, kartais dedama parūkytos dešros gabaliukų. Šio augalo lapuose daug vitamino A, tad jis stiprina regą.
Būdami vaikais tikrai susipažinote su baltažiede notrele– šis augalas išvaizda panašus į dilgėles, tačiau jo lapai odos negraužia ir jis pasipuošęs baltais žiedeliais. Saują baltažiedžių notrelių sutrinkite sulčiaspaudėje, kelis šaukštus gauto skysčio praskieskite litru vandens, įspauskite citrinos sulčių, paskaninkite medumi. Gėrimas bus gaiviai žalsvos spalvos ir ryte tonizuos geriau nei kava ar arbata.
Apleistose sodybose ar pievų pakraščiuose dažnai skleidžiasi platūs varnalėšų lapai, o jų kibūs žiedai neretam yra įsivėlę į drabužius ar plaukus. Šis augalas padeda subalansuoti virškinimą bei yra puikus mineralinių medžiagų ir vitaminų šaltinis. Maistui tinkami jauni lapai bei stiebai. Juos reikia gerai nuplauti, stiebus šiek tiek nuskusti, nusausinus supjaustyti. Paruoštas varnalėšas galima sumaišyti su morkomis, trupučiu svogūnų, druska ir pipirais. Pagardinti grietine.
Garsus Prancūzijos konditeris sumąstė gaminti cukrinius žiedus. Reikia iki standžių putų išplakti kiaušinio baltymą, jame mirkyti šviežiai skintus žiedus, tuomet juos barstyti cukraus pudra ir kelias dienas džiovinti šiltoje vietoje. Galima naudoti pienių, kaštonų, našlaičių, moliūgų, rožių ir daugelio kitų augalų žiedus.