Sekmadienis, 2024.12.22
Reklama

Valgomos laukinės gėlės ir augalai (receptai)

2012-05-30 15:05:17

Pavargę nuo įtempto gyvenimo ritmo miestiečiai stengiasi prisiliesti prie žemės tiek dėl ūkio darbų nešamos ramybės, tiek ir norėdami maitintis, kiek sveikiau. Jeigu neturite galimybės puoselėti savo žemės lopinėlio, tai galite daržovių ar prieskoninių žolių užsiauginti balkone bei ant palangės. Jeigu baiminatės, kad jums nepavyks, tai sveikatos galite pasisemti valgydami pievose ir miškuose augančius augalus bei jų žiedus.

 

Garšva. Genovaitės Privedienės nuotr.

Daugeliui teko ragauti dilgėlių ar laukinių rūgštynių sriubos – šiuose žoliniuose augaluose apstu vitaminų, ypač vitamino C, svarbaus imuninei sistemai. Siūlome jums susipažinti su keletu ne tiek įprastų (teisingiau būtų sakyti pamirštų, kadangi liaudyje jie buvo plačiai naudojami) augalų, kuriuos galima naudoti maistui.

Maistui puikiai tinka jauni raktažolių lapeliai– geriausia rinkti juos ankstyvą pavasarį, tačiau galima ir vėliau. Lapelius sumaišykite su svogūnais, rūgštynėmis, trupučiu druskos ir pipirų. Viską paskaninkite grietine. Raktažolės yra puikus vitaminų bei geležies šaltinis, tad jas reikėtų vartoti nusilpus organizmui bei sergant mažakraujyste.

Aukštatijoje dažnai buvo valgomos garšvos – jų dėdavo į salotas kartu su jaunais rūgštynių ar dilgėlių lapeliais, tačiau įdomiausias receptas yra garšvų šaltsriubė. Jauni, iki galo neišsivystę, lapeliai išverdami ir pertrinami per sietą, išmaišomi giroje. Papildomai pridedama svogūnų laiškų, krapų, petražolių, agurkų, kartais dedama parūkytos dešros gabaliukų. Šio augalo lapuose daug vitamino A, tad jis stiprina regą.

Būdami vaikais tikrai susipažinote su baltažiede notrele– šis augalas išvaizda panašus į dilgėles, tačiau jo lapai odos negraužia ir jis pasipuošęs baltais žiedeliais. Saują baltažiedžių notrelių sutrinkite sulčiaspaudėje, kelis šaukštus gauto skysčio praskieskite litru vandens, įspauskite citrinos sulčių, paskaninkite medumi. Gėrimas bus gaiviai žalsvos spalvos ir ryte tonizuos geriau nei kava ar arbata.

Notrelė. Genovaitės Privedienės nuotr.

Apleistose sodybose ar pievų pakraščiuose dažnai skleidžiasi platūs varnalėšų lapai, o jų kibūs žiedai neretam yra įsivėlę į drabužius ar plaukus. Šis augalas padeda subalansuoti virškinimą bei yra puikus mineralinių medžiagų ir vitaminų šaltinis. Maistui tinkami jauni lapai bei stiebai. Juos reikia gerai nuplauti, stiebus šiek tiek nuskusti, nusausinus supjaustyti. Paruoštas varnalėšas galima sumaišyti su morkomis, trupučiu svogūnų, druska ir pipirais. Pagardinti grietine.

Garsus Prancūzijos konditeris sumąstė gaminti cukrinius žiedus. Reikia iki standžių putų išplakti kiaušinio baltymą, jame mirkyti šviežiai skintus žiedus, tuomet juos barstyti cukraus pudra ir kelias dienas džiovinti šiltoje vietoje. Galima naudoti pienių, kaštonų, našlaičių, moliūgų, rožių ir daugelio kitų augalų žiedus.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Užtraukti dūmą paauglius veja ir stresas
„Kuo sunkesnėmis sąlygomis gyvena nepilnametis, tuo didesnė tikimybė, kad jis paklius į žalingų įpročių spąstus&ld...
Gydytojams rezidentams bus skiriamos vienkartinės išmokos
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) priėmė sprendimą, pagal kurį šiemet sutaupytos SAM veiklos lėšos bus skiriamos šali...
Po gyvenimo lūžio: kaip jaunam vyrui pavyko išbristi iš alkoholio ir beprasmybės liūno
Alkoholio upės, konfliktai ir net muštynės – visa tai neseniai buvo eilinės Jono (vardas pakeistas, tapatybė žinom...
Dažniausi švenčių negalavimai ir traumos: ką būtina turėti savo namų vaistinėlėje?
Net ir pačios gražiausios metų šventės gali būti aptemdytos įvairiausių negalavimų, traumų ar susižeidimų. Dažnu atveju...
Šiltos Kalėdos Jonavos ligoninėje: kviečia gimdyti saugiai ir patogiai
Šventinis laikotarpis Jonavos ligoninės gimdymo skyriuje alsuoja ypatinga šiluma – kiekvienas čia gimęs kūdikis ta...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų