Pistacijose esantys į gliukagoną panašaus peptido agonistai mažina apetitą ir gerina gliukozės apykaitą.
Atsitiktinės imties tyrimas lygino keturis mėnesius trukusios dietos, papildytos pistacijomis, efektyvumą lyginant su įprasta dieta. 54 asmenys, kuriems jau buvo nustatytas padidėjęs gliukozės kiekis nevalgius, atsitiktinai suskirstyti į dvi grupes. Vienos jų tiriamieji kiekvieną dieną papildomai valgė pistacijas, maždaug saują per dieną.
Po keturių mėnesių stebėjimo pakartojus laboratorinius tyrimus pasirodė, jog valgiusių pistacijas asmenų kraujuje sumažėjo insulino kiekis, gliukozės koncentracija bei uždegiminiai rodikliai.
Kita vertus, tiriamiesiems, valgiusiems pistacijas, nežymiai padidėjo kūno masė. Mokslininkai padarė išvadą, kad nedidelis kiekis pistacijų, greičiausiai ir kitų riešutų, yra naudingas sveikatai, tačiau jais mėgaujantis nereikia perlenkti lazdos.
Šaltinis
Hernandez-Alonso P, Salas-Salvado J, Baldrich-Mora M, et al. Beneficial effect of pistachio consumption on glucose metabolism, insulin resistance, inflammation, and related metabolic risk markers: a randomized clinical trial [published online ahead of print August 14, 2014]. Diabetes Care. doi: 10.2337/dc14-1431.