Lietuvos valstybės atkūrimo diena – puiki šventė prisiminti mūsų kulinarinį paveldą. Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be bulvinių patiekalų, ant šventinio stalo dažnai karaliauja ir mėsiški delikatesai. Šiemet siūlome pasigaminti klasikinius, kiekvieno virtuvėje bent keletą kartų per metus gaminamus patiekalus, kurie papuoš jūsų pietų stalą.
Vilmos Juodkazienės, „Iki“ kulinarijos cecho vadovės, teigimu, lietuviai Vasario 16-ajai ruošiasi spontaniškai. Per didžiąsias žiemos šventes pirkinių krepšelį apdairiai ruošiame dar nuo gruodžio pradžios, tai per Lietuvos valstybės atkūrimo dieną apsisprendžiame paskutinę minutę.
„Kiekvienoje šeimoje vyrauja skirtingos tradicijos, tačiau niekas nepaneigs, kad Vasario 16-ąją ar Kovo 11-ąją norime prisiminti iš kartos į kartą perduodamus receptus. Šiems minėjimams stalai nėra nukraunami begale patiekalų, tačiau šventiniai pietūs išlikę būtinu atributu. Vasario 16-ąją lietuviai gamina bulvinius patiekalus, kepsnius, mišraines. Kai kurie prisimena artėjantį pavasarį ir užsitaiso šaltibarščių. Svarbiausia, kad būtų gera nuotaika ir, žinoma, lietuviškas maistas“, – sako V. Juodkazienė.
Vyrauja mitas, kad tradiciniai lietuviški patiekalai, ypač iš bulvių, yra sunkiai pagaminami ir įkandami tik užkietėjusiems nacionalinės virtuvės profesionalams. Cepelinais ar žemaičių blynais mėgaujamės pas tėvus ar senelius, vėdarų keliaujame ragauti į restoranus, o kugelis namuose vis nepavyksta.
V. Juodkazienė tikina, kad viskas atrodo sudėtinga tik iš pirmo žvilgsnio. Tereikia šiek tiek praktikos ir nepamiršti akylai vadovautis laiko patikrintais receptais.
„Vasario 16-oji – ideali šventė prisiminti klasikinius lietuviškus patiekalus. Yra nuogąstaujančių, kad jie sudėtingai paruošiami, tačiau su mano siūlomais receptais šis mitas bus išsklaidytas. Vadovaukitės kiekvienu žingsniu ir jums tikrai pavyks“, – sako V. Juodkazienė.
Ji paruošė tris receptus šventiniam Vasario 16-osios stalui. Ji siūlo išbandyti šiuolaikinę cepelinų interpretaciją su česnakine varške ir bazilikais, tradicinius Žemaičių blynus mėsos mėgėjams ir gaivias, bet labai lietuviškas burokėlių salotas su pupelėmis ir raugintais agurkais.
Cepelinai su česnakine varške ir bazilikais
Gaminimo eiga:
Tradiciniai žemaičių blynai
Gaminimo eiga:
Burokėlių salotos su pupelėmis ir raugintais agurkais
Gaminimo eiga: