Sekmadienis, 2025.04.13
Reklama

Vartojant vitaminą D mirties riziką gali sumažinti tik jo veiklioji forma

2012-03-04 23:52:16

 Vitaminas D vitaminui D nelygu: prie tokios išvados priėjo mokslininkai, išanalizavę daugiau nei 50 tyrimų rezultatus.

 Sumažino mirties riziką 6 proc.

Į „Cochrane“ analizę buvo įtraukta daugiau nei 94 tūkst. pacientų. Pasirodė, jog vyresnio amžiaus moterims vitamino D3 vartojimas sumažina mirties riziką 6 procentais. Tai reiškia, jog skiriant vitamino D3 preparatus 200 žmonių maždaug dvejus metus, išgelbstima vieno paciento gyvybė. Pacientų vidutinis amžius tyrime buvo 74 metai, 79 proc. visų tyrimo dalyvių buvo moterys. Tiriamieji vartojo arba vieną iš vitamino D formų, arba placebą, arba negavo jokio gydymo.

  Tyrimo rezultatai parodė, kad būtent vitamino D3 forma (cholekalciferolis) sumažina mirties riziką. Tiriant vitaminą D2 (ergokalciferolį) vartojusius pacientus, tokio ryšio nenustatyta, taip pat nebuvo ryšio pacientams, vartojusiems D vitamino kitas aktyvias formas alfakalcidolį ar kalcitriolį. Tiriant nepageidaujamus poveikius paaiškėjo, jog vartojant vitaminą D3 kartu su kalciu didėja inkstų akmenligės rizika, o vartojant alfakalcidolį ir kalcitriolį, reikšmingai padidėja kalcio koncentracija kraujuje, o tai irgi gali sukelti įvairių problemų.

Saugo nuo vėžio

G Gydytoja dietologė Žana Antonova „Vakarų Lietuvos medicinai“ paaiškino, kad žmogaus organizmui reikalingos visos vitamino D formos: ergakalcoferolis (D2) ir cholekalciferolis (D3). Paskutiniojo šaltinis yra gyvūninės kilmės produktai ir jis  formuojasi organizme veikiant saulei iš 7-dehidrocholesterolio, esančio odoje. Ergakalciferolis sintezuojasi iš provitamino ergosterino, kuris yra augaluose.

 Vitamino D yra ir maiste -  kai kurių rūšių žuvyje (lašišoje, silkėje), svieste, sūryje, kiaušiniuose, grybuose.

Žana Antonova. Asmeninio archyvo nuotr.

 „250 -500 g žuvies turi tik 5 mg vitamino D.  O suaugusiam žmogui per dieną reikia jo apie 50 mg. Naujausi tyrimai rodo, kad net vasarą vitamino  D žmogui gali neužtekti, nes norėdami apsisaugoti nuo odos vėžio daugelis naudojasi apsauginiais kremais, daug laiko praleidžia patalpose“, - pasakojo dietologė.  

 Tačiau be saiko vartoti vitamino D papildus ji nerekomenduotų, nes tai riebaluose tirpus vitaminas ir jo galima lengvai perdozuoti. Geriausia dėl to pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, peržiūrėti mitybą ir įvertinti, ar šio vitamino tikrai trūksta. Dietologė mano, kad neilgai trukus šis vitaminas bus skiriamas rutiniškai, kaip ir nesočiosios omega 3 rūgštys. Juolab kad tyrimai parodę, jog šis vitaminas saugo nuo onkologinių ligų. Beje, jei žmogus vartoja žuvies taukus – be omega 3 rūgščių, gauna šiek tiek ir vitamino D.

 Kodėl, anot minėto tyrimo, vitamino D3 vartojimas sumažina mirties riziką 6 procentais tik vyresnio amžiaus moterims?

 „79 proc. visų tyrimo dalyvių buvo moterys, - šypsosi dietologė. – Manau, kad toks pat poveikis būtų nustatytas ir vyrams. O kodėl būtent vitaminas D3 veikia taip? Galbūt kad jis geriau pasisavinamas: tai riebaluose tirpus vitaminas, jam pasisavinti reikia riebalų, o vitamino D3 daugiausia yra gyvūninės kilmės maisto produktuose, kuriuose yra ir riebalų. Juk, pavyzdžiui, kiekvienas žino, jog geriant morkų sultis reikia įpilti truputį aliejaus."

 vlmedicina.lt

  Šaltinis

 Vitamin D Supplementation for Prevention of Mortality in Adults, The Cochrane Database of Systematic Reviews, July 6, 2011: (7); CD007470, G. Bjelakovic, et al.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: vitaminas D3
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sterilizacija – nematomas, bet svarbus žingsnis rūpinantis pacientų saugumu
Ar kada susimąstėte, kas nutinka su medicinos priemonėmis po operacijos, procedūros ar tyrimo? Pavyzdžiui, kaip paruošia...
Fiksuoti dantų protezai: sprendimas, keičiantis ne tik šypseną, bet ir gyvenimą
Dantų netekimas – ne tik estetinė, bet ir funkcinė bei psichologinė problema, su kuria susiduria daugybė žmonių. N...
Už ekrano – spąstai vaikams, kurių nematome: ko imtis jau dabar?
Reaguodama į pastaruoju metu viešai nuskambėjusius skaudžius įvykius dėl vaikų savižalos ar net mirties atvejų, Sveikato...
Patinimas, diskomfortas, spaudimas – ar tai išvarža?
Su pilvo išvaržomis susiduria įvairaus amžiaus žmonės, dažniausiai – rūkantieji. Įprastai pilvo išvarža staigaus s...
Vilniuje – pirmoji storosios žarnos naviko endoskopinė operacija
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje atlikta pirmoji sostinėje sudėtinga endoskopinė operacija, kurios metu jaunai pac...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas