Jų kvapnus aromatas, gaivinantis skonis ir kerinčiai ryški spalva... Taip - tai vasaros karalienės braškės. Ar valgysime jas tiesiog nusiskynę lysvėje, ar dailiai supjaustysime ir papuošime desertą - braškių skonis visada gaivus ir nepakartojamas. Ši uoga universali - tinka ir sumuštiniui, ir prabangiam tortui papuošti.
O štai Madam Taljen, pas kurią Napoleonas susipažino su būsima žmona Žozefina, puikiai žinojo, kad braškės tinka ne tik maistui, bet ir grožio puoselėjimui. Ji garsėjo savo braškių sulčių voniomis. Vienai tokiai voniai paruošti reikėjo net 10 kilogramų braškių! Braškės puikiai tonizuoja, stangrina ir valo odą. Dabar, kai pats braškių sezono įkarštis, gal ir Jums kils tokia mintis. Ypač jei turite labai daug uogų.
Tačiau aptarkime ir kitas idėjas, kaip greitai ir skaniai mėgautis braškėmis. Štai TOP 6 braškiniai skanėstai per 5 minutes:
1. Braškinis pieno kokteilis
Ingredientai:
Migdolų pienas: 1 stiklinė;
Braškės: 200-250 g;
Bananai: 1 vnt.
Pasirinktinai: stevijos ekstraktas, vanilės ekstraktas, kokosų vanduo, anakardžių riešutų sviestas
Gaminimo eiga: visus ingredientus suplakti maisto plaktuvu. Jeigu vasaros diena labai karšta - bananą ir braškes galima 10-15 minučių palaikyti šaldiklyje - turėsite gaivų pienišką kokteilį.
2. Braškinis ispaninio šalavijo pudingas
Ingredientai:
Ispaninio šalavijo sėklos: 30 g;
Sojų pienas: 1 stiklinė;
Braškės: 100-150 g;
Kokoso drožlės: 2 valg.š.;
Agavų sirupas: 1 arb.š.;
Gaminimo eiga: ispaninio šalavijo sėklas sumaišyti su pienu ir palikti pastovėti apie 30-45 minutes. Tada suplakti su braškėmis ir sirupu arba įmaišyti sirupą ir pjaustytus braškių gabalėlius. Papuošti kokoso drožlėmis. Tinka ir migdolų, avižų pienas.
Šis pudingas puikiai tinka pusryčiams. Tiesiog sumaišykite pieną su sėklomis ir padėkite vakare į šaldytuvą. Ryte nebereikės laukti, kol sėklos išbrinks.
3. Mangų ledai subraškėmis
Ingredientai:
Jogurtas: 200 ml (natūralus, be priedų);
Braškės: 150-200 g;
Mangai: 1 vnt.;
Stevija arba agavų sirupas: pagal skonį;
Papuošimui: banano ir braškių griežinėliai, kokoso drožlės, šokoladas (pasirinktinai).
Gaminimo eiga: visus ingredientus suplakti maisto plaktuvu ir dėti į šaldiklį 30-45 minutėms. Ledų šaukštu serviruoti į lėkštes, papuošti vaisių ir uogų griežinėliais, smulkintu šokoladu.
4. Veganiški ledai
Ingredientai:
Bananai: 4 vnt.;
Braškės: 300-400 g;
Midgolų pienas: 30 ml;
Kokosų pienas: 1/3 skardinės;
Agavų sirupas: pagal skonį;
Šlakelis vanilės ekstrakto.
Papuošimui: kokoso drožlės, įvairūs vaisiai ir uogos.
Gaminimo eiga: visus ingredientus suplakti maisto plaktuvu ir dėti į šaldyklę 30-45 minutėms. Ledų šaukštu serviruoti į lėkštes, papuošti vaisių ir uogų griežinėliais, kokoso drožlėmis.
5. Vaisių ir uogų salotos
Ingredientai
Kiviai: 2 vnt.;
Braškės: 100 g;
Mangai: 1/2 vnt.;
Medus: 1 arb.š.;
Šlakelis žaliosios citrinos sulčių;
Mėtų lapeliai.
Gaminimo eiga: visus ingredientus supjaustyti kubeliais, pagardinti medumi ir citrinos sultimis, papuošti mėtos lapeliais.
6. Saldieji sumuštinukai
Ingredientai:
Braškės;
Baziliko lapeliai;
Varškės sūris arba sojų tofu;
Sumuštinių smeigtukai.
Gaminimo eiga: supjaustyti sūrį kvadratėliais. Ant sūrio gabalėlio dėti baziliko lapelį, braškę ir persmeigti smeigtuku. Galima patiekti su juodojo šokolado fondiu.
Sveikuoliški desertai greitai pagaminami, skanūs ir maistingi. Braškėse gausu vitamino C, K, kalio, magnio ir geležies. Svarbu žinoti tai, kad geležis iš braškių geriausiai pasisavinama, kai uogas sutriname, mat geležis yra braškių sėklose. Todėl visi trinti kokteiliai, ledai ir kiti desertai tampa ne tik skanūs, bet ir dvigubai naudingesni.
Šaltiniai:
https://www.agrozinios.lt/portal/categories/186/1/0/1/article/10842/lietuvos-uogu-karaliene-braske
https://ipm.missouri.edu/meg/2012/5/Strawberry-A-Brief-History/
Receptai: Kuras Kūnui