Panevėžio rajone, kaimo turizmo sodyboje liepos 18-19 d. vykusi vestuvių šventė penkiems svečiams baigėsi Panevėžio ligoninės infekcinių ligų skyriuje. Jiems diagnozuota ūmi žarnyno infekcija. Tyrimo metu nustatyta, kad šventėje dalyvavo 51 žmogus, o šventiniais patiekalais jie pasirūpino patys, mat sodyboje pobūviai neorganizuojami ir maistas negaminamas.
„80 proc. ūmių žarnyno infekcijų protrūkių kyla dėl namuose pagaminto maisto, nes nesilaikoma higienos, saugaus produktų laikymo ir gaminimo principų. Siekiant užkirsti kelią tokiems atvejams, koks įvyko Panevėžyje, dar 2013 m. viešojo maitinimo įmonėms uždrausta leisti pobūvių svečiams atsinešti namuose gaminto maisto. Tačiau jeigu maitinimu pobūvyje rūpinasi patys organizatoriai, rizika apsinuodyti išlieka didelė“, - sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Loreta Mačytė.
Vasarą, kai maistas kur kas greičiau genda nei vėsiu oru, reikėtų itin griežtai laikytis higienos, tinkamai laikyti produktus ir saugiau gaminti.
Maistas užteršiamas, kai jį tvarko infekuotas asmuo arba, kai užkrėstas maisto produktas liečiasi su neužkrėstu. Tad svarbu prieš gaminant maistą plauti rankas, šviežią mėsą ir žuvį laikyti atskirai nuo kitų produktų, šaldytuve jie neturėtų varvėti ant apačioje esančių daržovių. Panaudotus įrankius, pjaustymo lenteles reikėtų plauti karštu vandeniu ir plovikliu.
Taip pat svarbu saugiai atšildyti užšaldytus maisto produktus – tą reikia daryti šaldytuve ar mikrobangų krosnelėje. Atšildžius juos derėtų tuoj pat kepti ar virti. Greitai gendančių maisto produktų negalima laikyti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandas, nes bakterijos, sukeliančios maisto toksikes infekcijas, šiomis sąlygomis itin sparčiai dauginasi.
Pirmąjį 2015 m. pusmetį VMVT inspektoriai jau tyrė 7 ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkius, kurių metu susirgo 128 asmenys. Žmonės maistu apsinuodijo Šiaulių lopšelyje-darželyje „Ežerėlis“, Šiauliuose vykusiame festivalyje „Ant rubežiaus“, Palangos moksleivių stovykloje „Raganė“, Kauno privačioje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje UAB „Stebuklų šalis“, Ukmergėje veikiančioje kavinėje-picerijoje „Optima 13 Pica“. Panevėžyje dėl protrūkio buvo kaltos ryžių ir krabų lazdelių skonio salotos, gamintos prekybos centre „Maxima“.