Vilniaus visuomenės sveikatos centras šią savaitę gavo pranešimą apie nustatytą leptospirozės atvejį. Ši liga diagnozuota asmeniui, kuris skundėsi staiga prasidėjusiu karščiavimu iki 40 °C, sloga, gerklės, galvos, kojų raumenų skausmais, kosuliu, vėliau vargino ir prasidėjęs pykinimas, pilvo skausmai, atsirado geltos požymių, inkstų pažeidimo bei meningito reiškinių. Ligonis gyvena Vilniuje, daugiabučiame name, tačiau pastaruoju metu dažnai lankėsi kaimo sodyboje, kur, manoma, galėjo užsikrėsti šia liga.
Lietuvoje leptospirozė reta, bet pavojinga gyvybei liga. Praėjusiais metais šia infekcija sirgo trys žmonės, iš kurių vienas mirė.
Leptospirozė yra žmonių ir gyvūnų liga, sukeliama Leptospira genties spirochetų. Šiai ligai būdingas karščiavimas, intoksikacija, kraujagyslių, kepenų, inkstų, širdies, plaučių ir kitų organų pažeidimas.
Pagrindinis infekcijos rezervuaras gamtoje yra graužikai ir vabzdžiaėdžiai, kurie užkrečia stambesnius gyvūnus. Epidemiologiniu požiūriu ypač pavojingi lėtine leptospiroze sergantys naminiai gyvūnai, ligos sukėlėjais ilgą laiką teršiantys aplinką. Jie su infekuotu šlapimu užteršia dirvožemį, vandenį, maisto produktus. Žmogus infekuojamas, kai suvalgo neplautų leptospiromis užterštų vaisių, daržovių, vandens. Užsikrėsti galima ir per gleivines ar odą, ypač jei ji pažeista. Žmogus nuo žmogaus užsikrečia labai retai.
Šios infekcijos inkubacinis periodas vidutiniškai trunka 5-14 dienų.
Patogeninės leptospiros atsparios aplinkos poveikiui: atvirų vandens telkinių vandenyje išsilaiko apie mėnesį, drėgnoje dirvoje – metus, tačiau jos jautrios saulės spinduliams, aukštai temperatūrai (esant 45 ºC temperatūrai - žūsta per 45 min., 70 ºC – per 10 s), dezinfekcinėms medžiagoms.
Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai primena pagrindines profilaktikos priemones, kurios pagelbės apsisaugoti nuo leptospirozės:
1.Naudoti asmens apsaugos priemones, kontaktuojant su užsikrėtusiais gyvūnais, užteršta aplinka, pvz.: dėvėti vandeniui nepralaidžius batus, apsaugos akinius, gumines pirštines.
2.Laikytis rankų higienos.
3.Kruopščiai plauti žalias daržoves, vaisius po tekančiu vandeniu. Maistui nevartoti vandens iš atvirų vandens telkinių. Neragauti turguose, prekybos centruose siūlomų žalių produktų.
4.Laikyti maisto produktus taip, kad jų negalėtų užteršti gyvūnai, graužikai.
5.Naikinti graužikus gyvenamosiose ir darbo patalpose.
6.Nevartoti maistui žiurkių ar pelių apgraužtų maisto produktų.
7.Tinkamai prižiūrėti odos žaizdas.
Pagrindinis ginklas kovoje su leptospiroze – žinios ir tikslus specialistų patarimų ir rekomendacijų laikymasis.
Vilniaus visuomenės sveikatos centro inf.