Jūros kopūstai dar vadinami jūros dumbliais. Oficialus jų pavadinimas – laminarija. 1–13 m ilgio rudieji jūros dumbliai auga visose Šiaurės ir Tolimųjų Rytų jūrose, kur sudaro ištisas kolonijas. Šie augalai pjaunami specialiu įrenginiu 5–6 m gylyje ir džiovinami saulėje. Jūrų ir vandenynų pakrantėse gyvenančios tautos jūros dumblius nuo seno vartoja ne tik kaip maisto produktą, bet ir kaip vaistus ligoms gydyti bei jų profilaktikai.
Keistoką vandens augalą pirmieji pastebėjo kinai. Kinijoje laminarija vadinama jūros ženšeniu, nes ji labai panaši į šio augalo šaknį. Augalas, nuolat skalaujamas jūros vandens, lapuose sukaupia daugybę vertingų mikroelementų. Ypač daug jūros kopūstuose jodo: 1 kilograme džiovintų jūros kopūstų yra apie 250 ml jodo. O 10 g jūros dumblių vitamino D yra tiek, kiek 9 kg abrikosų, kalcio – kiek vienoje stiklinėje pieno, geležies – kiek 1 kg špinatų. Be to, jūros kopūstuose yra mangano, bromo, boro, cinko, kobalto, fosforo ir kalio, daug A, B, C vitaminų. Jūros dumbliai stiprina ir jaunina organizmą, gerina medžiagų apykaitą, žarnyno veiklą, padeda pašalinti iš organizmo toksines medžiagas. Jie vartojami aterosklerozei, rachitui, skydliaukės ligoms gydyti bei šių ligų profilaktikai, kraujospūdžiui reguliuoti. Šie vandens augalai veikia ir kaip lengvas vidurių laisvinamasis preparatas, todėl rekomenduojamas esant lėtiniam vidurių užkietėjimui.
Skrandyje išbrinkę jūros dumbliai teikia sotumo jausmą, todėl besirūpinantiems svoriu jie padeda nepersivalgyti. Be to, juose esanti algino rūgštis ir alginatai sugeria ne tik vandenį, bet ir į žarnyną patekusius sunkiuosius metalus bei kitas kenksmingas medžiagas. Jūros dumbliuose yra ir polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3, kurios padeda mažinti cholesterino kiekį.
Itin populiarios salotos su jūrų dumbliais, tačiau jų dėti galima visur: į troškintų daržovių patiekalus, padažus, sriubas. Pavyzdžiui, kinai ir japonai ruošia arbatą su laminarija, o amerikiečiai iš jos daro cukatas, marmeladą ir net zefyrus. Prekybos centruose galima įsigyti džiovintų, konservuotų, marinuotų, šviežių ir kt. jūros dumblių.
Šis puikus vandens augalas tinka ne tik maistui. Kosmetologijoje plačiai paplitusios jūros dumblių kaukės veidui, nes jie valo, minkština ir maitina odą.
Balandėliai su jūros kopūstais
300 g baltagūžių kopūstų, 100 g virtų jūros kopūstų, 75 g morkų, 40 g svogūnų, 1 kiaušinis, 40 g ryžių, 30 g aliejaus, 15 g sviesto, 200 g padažo, petražolių
Susmulkintus svogūnus, morkas ir petražoles pakepinkite ant įkaitinto sviesto, išvirkite ryžius. Paruoškite balandėlių įdarą: ant pakepintų daržovių suberkite ryžius, susmulkintą virtą kiaušinį, virtus jūros kopūstus ir viską gerai permaišykite. Išvirtus baltagūžius kopūstus išardykite lapais, ant jų dėkite įdarą, suformuokite balandėlius, juos pakepinkite aliejuje. Taip paruoštus balandėlius 20–30 min. troškinkite puode ant viryklės arba orkaitėje. Balandėlius su jūros kopūstais patiekite su grietine ir pomidorų padažu.
Lęšių ir jūros kopūstų salotos
400 g lęšių, 50 g smulkintų kepintų morkų, 50 g pomidorų, 50 g agurkų, 50 g porų, 50 g jūros kopūstų, 0,5 stiklinės aliejaus, 1 citrinos sultys, 0,5 arbat. šaukšt. garstyčių, žiupsnelis cukraus.
Išvirtus lęšius ir smulkintas daržoves bei jūros kopūstus suberkite į vieną dubenį ir gerai išmaišykite. Visa tai apipilkite skaidriu garstyčių padažu, kurį pasigaminsite iš aliejaus, garstyčių, citrinos sulčių ir žiupsnelio cukraus.
Žuvies apkepas su jūros kopūstais
Žuvies filė, žalios bulvės, cukinija, jūros kopūstai, fermentinis sūris, pomidorų padažas, majonezas, česnakas.
Skardą ištepkite riebalais. Dugną išklokite bulvių ir cukinijos griežinėliais. Ant jų dėkite gabaliukais supjaustytą žuvies filė. Ją apibarstykite žuvies prieskoniais, pipirais, druska. Ant viršaus dėkite jūros kopūstus. Pomidorų padažą sumaišykite su majonezu ir smulkintomis česnako skiltelėmis. Šiuo padažu apipilkite jūros kopūstus. Kepkite 1 val. iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol iškeps bulvės. Prieš baigdami kepti, patiekalą apibarstykite tarkuotu sūriu.
Jūros kopūstų salotos
Marinuoti jūros kopūstai, pomidoras, agurkas, juodieji pipirai, lašelis acto, lašelis saulėgrąžų aliejaus.
Jūros kopūstus ir pjaustytus pomidorus bei agurkus sumaišykite dubenyje. Daržoves apibarstykite juodaisiais pipirais, pagardinkite actu ir aliejumi.
Dzūkiškos jūros kopūstų salotos
Didelė sauja išmirkytų džiovintų grybų, 1 svogūnas, 2 rauginti agurkai, 5 šaukštai jūros kopūstų, truputis citrinos sulčių, alyvų aliejaus.
Supjaustytus grybus ir susmulkintą svogūną pakepinkite įkaitintame aliejuje. Į šią masę suberkite pjaustytą agurką, jūros kopūstus. Įberkite druskos ir juodųjų pipirų, salotas apšlakstykite citrinos sultimis ir aliejumi. Tokios salotos ypač tinka prie mėsos kepsnių, jas skanu valgyti vienas ar su karštomis bulvėmis.
Ieva Radzevičiūtė