Šių metų sausio 17 dieną LR Seimo plenariniame posėdyje buvo skaitomas Nacionalinės sveikatos tarybos metinis pranešimas ,,Sveikas senėjimas – nauji iššūkiai Lietuvai“. Šis pranešimas jau 14-tasis, jame pristatomi svarbiausi Lietuvos gyventojų sveikatos rodikliai, jų pokyčių priežastys, analizuojama senstančios visuomenės įtaka jų raidai. Ypatingas dėmesys pranešime skirtas sveiko ir aktyvaus senėjimo aktualijoms.
Kaip pabrėžė pranešimą skaitęs Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas, profesorius Juozas Pundzius, žmogaus sveikatą ir gyvenimo pilnatvę įtakoja daug veiksnių, tačiau iš jų tik 10 proc. lemia medicinos pagalba, 20 proc. – aplinka, 20 proc. genetika ir net 50 proc. – sveika gyvensena. Pasak J. Pundziaus, sveika gyvensena labiausia priklauso nuo paties žmogaus, tačiau ir tam būtina sudaryti palankias sąlygas – užtikrinti, kad gyvenamoji aplinka ir vartojami maisto produktai būtų saugūs, veiktų ligų profilaktikos programos, ugdoma psichologinė žmonių sveikata.
Analizuodamas aktualiausias problemas, profesorius Juozas Pundzius pabrėžė, kad geri Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veiklos rezultatai ir efektyvi maisto saugos kontrolės sistema Lietuvoje leidžia užtikrinti, kad mūsų vartotojus pasiektų saugūs maisto produktai. Tai leidžia skatinti valstybinių institucijų, specialistų ir visuomenės dėmesį sutelkti į sveikos gyvensenos propagavimą.
„Sveikai gyventi yra labai pigu – tereikia atsisakyti automobilio, kuo daugiau vaikščioti pėsčiomis, mažiau valgyti ir maitintis sveikais produktais. Sveikų produktų pirkinių krepšelis gali būti net keletą kartų pigesnis nei dabar mūsų žmonių pasirenkamas standartinis maisto produktų pirkinių krepšelis“, - sakė profesorius. Jo teigimu, visų valstybinių institucijų ir visuomeninių organizacijų dėmesys turi būti skiriamas subalansuotos mitybos ir sveikos gyvensenos problemoms spręsti.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dar 2011 metais su Nacionaline sveikatos taryba pasirašė susitarimą, kuriuo įsipareigojo ne tik užtikrinti, kad vartotojams būtų tiekiamas tik saugus ir kokybiškas maistas, bet ir skleisti moksliškai pagrįstą informaciją apie maisto įtaką sveikatai ir prisidėti prie bendros sveikos mitybos kultūros ugdymo šalyje. Todėl tarnybos specialistai nuolat rengia ir įgyvendina sveiką gyvenseną skatinančias švietėjiškas programas. Pavyzdžiui, sukurtas interaktyvus žaidimas–testas moksleiviams „Kaip sveikai maitintis“, sėkmingai įgyvendinama druskos suvartojimo mažinimo programa, daug dėmesio skiriama sveikos gyvensenos principų propagavimui, maisto pramonė skatinama gaminti vartotojų sveikatai palankesnius produktus. Šį rudenį VMVT pakvietė medikus, visuomenės sveikatos specialistus, maisto pramonės ir vartotojų organizacijų atstovus pasidalinti savo žiniomis, mintimis ir pasiūlymais, kaip keisti visuomenės požiūrį į maistą ir mitybą, VMVT organizuotoje tarptautinėje konferencijoje „Nuo saugaus maisto, link sveikos mitybos“.
vlmedicina.lt