Voveraitės – ne tik gamtos dovanotas delikatesas, bet ir naudingų medžiagų šaltinis, kuris ir gydo. Taip sako gydytojas Alvydas Unikauskas.
„Nustebsite, koks šis grybas yra naudingas sveikatai“, – tikina specialistas.
Valgomosios voveraitės – vienas iš delikatesų, padovanotų pačios gamtos, kurių paskanauti galime jau pavasario pabaigoje, jei šilta ir dažnai palyja.
Šie aromatingi grybai – beveik vieninteliai nekirmijantys, yra gražūs, skanūs ir be galo naudingi sveikatai.
„Voveraitės suteikia daug naudos. Suvalgę apie 55 gramus šių geltonų grybų, gauname ne tik įvairiausių vitaminų ir mineralų, bet ir skaidulų“, – pasakoja A. Unikauskas.
Gydytojo teigimu, šiuose grybuose gausu geležies. „55 gramuose jos yra daugiau nei penktadalis dienos normos“, – nurodo jis.
Kadangi hemoglobino įsotinimas deguonimi kraujyje priklauso nuo geležies, o smegenys sunaudoja apie 20 proc. deguonies, kurį gauname, geležis tiesiogiai susijusi su smegenų sveikata ir funkcijomis.
Dar viena voveraičių nauda sveikatai – jose gausu vario, kuris užtikrina normalų žmogaus vystymąsi ir augimą.
Be to, šie grybai mažina antrojo tipo cukrinio diabeto riziką.
Voveraitės turi naudos ir išvaizdai: jos gerina odos būklę ir yra vienas geriausių vitamino B3 šaltinių, kuris mažina odos problemas, sudirgimą ar net gydo ligas.
Maža to, voveraitės malšina stresą. Tam čia padeda vitaminas B5, kurio taip pat gausu šiuose grybuose.