Pirmadienis, 2025.04.07
Reklama

Žalioji arbata gali apsaugoti nuo burnos vėžio(1)

vlmedicina.lt | 2014-02-13 00:01:39

Neseniai paskelbta analizė parodė, kad geriant žaliąją arbatą sumažėja rizika susirgti burnos vėžiu.

Į analizę įtraukta 19 tyrimų, kuriuose dalyvavo 4675 burnos vėžiu sergantys ligoniai. Analizuoti tiriamųjų arbatos gėrimo įpročiai, kiekis ir pagal arbatos ir jos rūšių suvartojimą burnos vėžio rizika buvo lyginama su nesergančių asmenų grupe.

Eglė Kliukaitė
Eglė Kliukaitė. Algirdo Kubaičio nuotr.

Tyrimas parodė, kad žaliosios arbatos vartojimas sumažina santykinę burnos vėžio riziką maždaug 20 procentų.

Ryšio tarp juodosios arbatos vartojimo ir burnos vėžio rizikos nenustatyta.

„Arbata turi polifenolių. Polifenoliai – tai augalinės kilmės organinės jungtys, pasižyminčios stipriomis, natūraliomis antioksidacinėmis savybėmis. Žaliosios arbatos lapeliuose yra daugiau nei 35 proc., o juodosios arbatos lapeliuose 1-2 proc. sausos masės sudaro polifenoliai. Polifenolių (katechinų) kiekis juodojoje arbatoje mažesnis nei žaliojoje. 1 puodelyje žaliosios arbatos yra nuo 100-200 mg katechinų“, - paklausta, kuo skiriasi žalioji ir juodoji arbata, portalui VLMEDICINA.LT paaiškino Viliaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

Jos pateiktais duomenimis, būtent riziką susirgti vėžiu galimai sumažina būtent polifenoliai – jie pasižymi bendru antioksidaciniu poveikiu: plazmoje palaiko antioksidantinių vitaminų kiekį, pašalina oksiduotus laisvuosius radikalus, moduliuoja antioksidantinių fermentų veikimą.

Ar arbatos vartojimas gali turėti ir neigiamų pasekmių? „Taninai, esantys tiek juodojoje, tiek žaliojoje arbatoje stabdo geležies absorbciją, mažina vario, cinko ar magnio kiekį. Vartojant daugiau nei 10 puodelių žaliosios arbatos per dieną, gali atsirasti tam tikri skrandžio negalavimai, miego sutrikimai“, - paaiškino dietologė.

Šaltinis

Wang et al. Association of tea consumption and risk oral cancer: a meta-analysis. Oral Oncol 2014, jan 02.

VLmedicina

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Pirmą kartą Lietuvoje dar gimdoje esančiam vaisiui atskirtos amniono juostos
Gabrielė 25-ąją nėštumo savaitę Šiauliuose ultragarsinio tyrimo metu sužinojo, kad vaisiaus kojytė yra stipriai padidėju...
Sodininkystės sezonas: kokie pavojai slypi dirbant sode?
Gamtai bundant ir sužaliavus pirmiesiems augalams, sugrįžta ne tik malonumas laiką praleisti dirbant sode, bet ir pavoja...
Ką reikėtų turėti namų vaistinėlėje ekstremalios situacijos atveju
Nerami geopolitinė padėtis skatina vis daugiau žmonių rūpintis savo saugumu. Viešojoje erdvėje diskutuojama apie būtinia...
Vaikai rinksis visavertį maistą, kai sveika mityba taps visos šeimos ritualu
Daugelis tėvų susiduria su iššūkiu – nevalgiu ar išrankiu vaiku, kuriam sunku įtikti. Tačiau būtent vaikystėje for...
Per 200 kartų kraujo dovanojęs donoras: „Aš bijau adatų“
Kiekviena kraujo donorystė – tai galimybė išgelbėti gyvybę. Ligoniai, patyrę sunkius sužalojimus, onkologiniai pac...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų