Klausimas. Ar sveika valgyti želatiną? Kokia jos maistinė vertė? Dalia.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Želatinoje yra nemažai amino rūgščių – glicino, prolino, hidroksiprolino, alanino, asparto rūgšties, kurios gerina medžiagų apykaitą, smegenų veiklą ir stiprina širdies raumenį, be to, yra vienas iš energijos šaltinių centrinei nervų sistemai, raumenims. Yra duomenų, jog želatinos milteliai užkerta kelią sąnarių kremzlės irimui (destrukcijai).
Želatina - ne visiems gerai įsisavinamas produktas. Didelis želatinos kiekis gali padidinti kraujo klampumą (padidėja krešėjimas), segantiems širdies ir kraujagyslių ligomis asmenims nerekomenduojami patiekalai su želatina. Kartais stebimos alerginės reakcijos. Nerekomenduojama valgyti gaminius su želatina, jei vargina medžiagų apykaitos sutrikimai, pvz., nutukimas, cukrinis diabetas, podagra ar yra per didelis skrandžio sulčių išsiskyrimas, nes želatinoje esančios ekstrakcinės medžiagos gali sukelti minėtų ligų paūmėjimą.
Želatiną galima pakeisti į augalinės kilmės pektiną, agarą.
100 g želatinos yra 342 kcal; 85,3 g baltymų; 0,10 g riebalų; 0 g angliavandenių.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.