Klausimas. Ar naudinga valgyti žemės riešutus? Teko skaityti prieštaringų straipsnių: vieni teigia, kad jie visai beverčiai, kiti - kad yra ir naudos. Jei taip, tai kokios? Jolita.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Žemės riešutai priklauso pupinių šeimai, todėl iš tiesų jie nėra tikri riešutai, bet maistinėmis savybėmis labai panašūs. Juose esančių riebalų didžiąją dalį sudaro nesočiosios riebalų rūgštys, dar kitaip vadinami „gerieji riebalai“, kurie naudingi mūsų organizmui, nedidina cholesterolio kiekio kraujyje. Be to, juose yra nemažai baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų - kalio, natrio, geležies, fosforo bei B grupės vitaminų. Riešutuose esantis antioksidantas rezveratrolis apsaugo nuo širdies ligų, taip pat mažina neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, riziką, gerindamas smegenyse esančio ir atsakančio už atmintį, mokymąsi bei nuotaiką hipokampo funkciją. Tačiau nepaisant gerųjų žemės riešutų savybių, jie įeina į labiausiai alergizuojančių maisto produktų sąrašą.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.