Žirnių tyrę pasigaminti yra vieni niekai, jei pradžioje paruošite sezamų tyrę.
Sezamų tyrė:100 g sezamų sėklų pakepinti ir ištrinti trintuvu (blenderiu) su 50 g alyvuogių arba geriau sezamų aliejumi, 1,5 g druskos ir 1 g maltų kalendrų sėklų. Šaldytuve uždarame indelyje galima laikyti mėnesį. Išeiga – 150 g.
Žirnių tyrė: 600 g nusunktų iki suirimo išvirtų žirnių, 180 g nusunkto nuo žirnių skysčio,100 g alyvuogių aliejaus,70 g citrinos sulčių,70 g sezamų tyrės, 9 g trijų skiltelių česnako, 2 g pakepintų maltų kalendrų sėklų, 2 g pakepintų maltų kumynų arba pankolių sėklų gerai suplakti trintuvu (blenderiu).
Tyrę galima paruošti ir aitresnę, įmaišant aitriosios paprikos arba tikros adžikos.
Patiekiant tyrę sudėti į dubenėlį, šakute viršuje padaryti spiralę, apšlakstyti 5 g alyvų aliejaus, papuošti ridikėlio griežinėliais, 1 g maltų kalendrų ir 1 g maltų saldžių raudonųjų paprikų. Išeiga – 110 g.
Žirnių tyrę galima spalvinti burokėlių sultimis ir patiekti užteptą ant džiūvėsiukų, skrudintos bandos ar duonos, meksikiečių takos, riestainių, sklindžių, vaflių, arabų duonos, armėnų lavašo ir pan.
Žirnių tyrę galima kabinti aguročio (cukinijos), agurko, daikono, morkos, paprikos, ropės, sėtinio piršteliais, rabarbaro ar saliero lapkočiais, batato arba burokėlio skruduku.
Galima patiekti ir saldžiai: tyrę kabinti bananų griežinėliais, kriaušės, mango, meliono, nektarino, obuolio, papajos, persimono (churmos) piršteliais.
Žirnių tyre galima įdaryti agurkus, paprikas, pomidorus ir patiekti juos žalius arba keptus.
Ieškant sveiko maisto, žirnių tyrė tikrai bus netikėtas atradimas, leidžiantis reikštis kulinarinei kūrybai.
Užrašė nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas