Ketvirtadienis, 2024.11.21
Reklama

Žolelių sezonas: kaip jas tinkamai rinkti ir džiovinti?

Šaltinis: vlmedicina | 2022-07-13 10:27:52

Vasara – palankus metų laikas rinkti įvairiausias žoleles, nes pievose jų galybė: prieskoninės, maistinės, vaistažolės – jos jau nuo senovės žinomos kaip skanus priedas ir pagalba organizmui. Žoleles galima naudoti šviežias arba tinkamai išdžiovinus paruošti atsargų žiemai. Žolelės turi gydomąją galią, gali sustiprinti sveikatą ar pagerinti savijautą.

Džiovintos vaistažolės krepšyje
Džiovintos vaistažolės / VLMEDICINA.LT (G. Privedienės) nuotr.

Svarbu gerai pažinti

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai sako, kad žolelės yra naudingos sveikatai, jose gausu antioksidantų, eterinių aliejų ir vitaminų. Reguliarus šių natūralių priedų vartojimas gali prisidėti prie tvirtesnio imuniteto ir padėti organizmui kovoti su mikrobais.

„Prieskoninės žolelės tikrai mėgstamos. Jau nuo seno jos auginamos daržuose ir jomis gardinami įvairūs patiekalai, ruošiami padažai ir gėrimai. Sakoma, kad krapai net gali padėti mažinti kraujospūdį, o bazilikai pasižymi antibakterinėmis savybėmis, skatina žaizdų gijimą. Tuo tarpu petražolės veikia kaip veiksminga širdies ir diabeto prevencijos priemonė. Iš vaistažolių labai populiaru gaminti arbatas: liepžiedžių, mėtų, gudobelių, ramunėlių, čiobrelių“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Palikite bent trečdalį augalo

Augalus džiovinimui reikėtų rinkti giedrą dieną, po pietų, saulėkaitoje. Svarbiausia – renkami augalai turi būti sausi, taip jie išsaugo gerąsias medžiagas, turi mažiau vandens ir geriau apdžiūva. Jokiais būdais žolelių neraukite, geriau nupjaukite peiliu arba nukirpkite žirklėmis. Natūralios gamtos plotuose reikia palikti bent trečdalį augalo, kad jis atitinkamose vietose neišnyktų.

Kaip džiovinti populiariausias žoleles

Ramunėlės. Ramunėles geriausia džiovinti maisto džiovyklėje. Iš anksto įkaitinkite džiovyklę iki 35–46 laipsnių temperatūros. Sudėkite žiedus vienu sluoksniu ant džiovyklės padėklų. Priklausomai nuo naudojamos temperatūros džiovyklės tipo, žiedų džiovinimas gali užtrukti nuo 1–4 valandų. Ramunėles taip pat galima džiovinti orkaitėje žemiausioje temperatūroje. Išdėliokite žiedus vienu sluoksniu ir džiovinkite per naktį.

Čiobreliai. Tradiciškai čiobreliai džiovinami juos kabinant. Paimkite stiebus ir suriškite juos į ryšulėlius. Surištus ryšulius pakabinkite ten, kur temperatūra yra ne žemesnė nei 10 laipsnių, o drėgmė nedidelė. Stiebai gali džiūti savaitę ir daugiau. Taip pat galima čiobrelius išdėlioti ant pergamentu padengto pakloto. Paklotą reikėtų patiesti šiltoje patalpoje, kurioje mažai drėgmės ir nėra tiesioginių saulės spindulių. Kas 12 valandų lapus apverskite arba pakratykite, kad džiūtų iš visų pusių.

Mėtos. Džiovinkite mėtas orkaitėje. Įkaitinkite orkaitę iki 80 laipsnių temperatūros. Išdėliokite mėtų lapelius vienu sluoksniu ant kepimo skardos. Visas džiovinimo procesas užtruks nuo dviejų iki keturių valandų. Džiovinimo eigą stebėkite periodiškai tikrindami mėtų lapelius. Išimkite mėtų lapelius iš orkaitės, kai jie bus traškūs.

Medetkos. Suriškite medetkų kotelius į puokštę ir pakabinkite ją namo pavėsyje. Palaukite 2–4 savaites, kol medetkos visiškai išdžius. Svarbiausia – nekabinkite jų ant tiesioginių saulės spindulių ir venkite drėgmės.

Liepžiedžiai. Liepų žiedus plonu sluoksniu (ne aukštesniu kaip 3 cm) išskleiskite ant popieriaus ar medvilninio audinio. Padėkite į tamsią, sausą, gerai vėdinamą vietą. Uždenkite liepžiedžius plonu, pralaidžiu audiniu ir vartykite juos 2–3 kartus per dieną, kad šie nepradėtų pūti.

Plačialapis gyslotis. Nuskintus lapus iškart paskleiskite plonu sluoksniu ir džiovinkite perpučiamose pastogėse, pavėsyje. Džiovindami, lapus dažnai vartykite. Išdžiūvę lapai lengvai lūžta, yra žalios spalvos, susisukę į spiralę, turi silpną kvapą, kiek kartoki.

Paprastoji jonažolė. Džiovinkite pavėsyje, gerai vėdinamose patalpose ar džiovyklose, ne aukštesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje. Išdžiūvusi jonažolė yra kartoko skonio ir balzamo kvapo.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

 

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Dantų priežiūra vyresniame amžiuje reikalauja dar daugiau dėmesio ir pastangų
Kad galėtume džiaugtis sveikais, tvirtais dantimis, turime jais tinkamai rūpintis nuo pat mažumės bei visą gyvenimą. Ne...
Empatijos galia: pasirinkimo gyventi kibirkštį gali įžiebti nuoširdus pokalbis
Kreiptis pagalbos nėra gėdos ar silpnumo požymis – priešingai, tai rodo rūpestį savo emocine sveikata ir gyvenimo...
Priklausomybių specialistai: nekaltų svaiginamųjų medžiagų nebūna
Nors neretai linkstama manyti, jog nikotinas ar alkoholis ne tokia skaudi blogybė kaip narkotikai, vis dėlto bet kokios...
Gimdos polipai: nors gerybiniai, ne tokie jau nekalti
Apskaičiuota, kad viena iš 10 moterų savo gimdoje turi polipų – nepiktybinių gimdos gleivinės išaugų, įs...
Sergančiųjų diabetu skaičius Lietuvoje sparčiai auga: kaip jo išvengti ir kaip padėti sergančiajam
Pasaulyje 1 iš 11 suaugusiųjų serga cukriniu diabetu. Lietuvoje cukriniu diabetu serga apie 5 proc. visų gyventojų. Higi...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų